Sokkoló jelentést tett közzé Ukrajnáról az Egyesült Államok

Génmódosított összetevőket (GM) tartalmazhat az Ukrajnában termesztett mezőgazdasági alapanyagok és az élelmiszerek jelentős része. A szennyezés mértékét pedig megbecsülni is képtelenség, mivel az ukrán törvények hiányosak, vagyis az állami hatóságok nem tudnak fellépni az illegális GMO-kereskedelemmel szemben.

Az állami kontroll hiánya és a korábban működő minősítési rendszerek eltörlése miatt az exportra szánt élelmiszerek GMO-mentességét csak a piaci szereplők ellenőrzik, persze csak ha ez éppen az érdekükben áll

– derül ki az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériumának (USDA) legfrissebb jelentéséből.

Az Ukrajna GMO-helyzetéről szóló tanulmány hiánypótló, mivel ez idáig csak találgatni lehetett a géntechnológiák alkalmazásáról és a biotechnológiai kutatásokról.

Az amerikai jelentésből világosan kiderül, valóban komoly élelmiszer-biztonsági kockázatot rejtenek az Európai Unióba korlátozás nélkül érkező ukrán gabonafélék, mezőgazdasági alapanyagok és feldolgozott élelmiszerek, ráadásul nagy a valószínűsége, hogy ezek legnagyobb része génmódosított összetevőkkel szennyezett.

Azt, hogy mennyire kritikussá és kontrollálatlanná vált a GMO-k terjedése Ukrajnában, jól mutatja, hogy jelenleg egyetlen génmódosított összetevő előállítása és kereskedelmi forgalomba hozatala sem engedélyezett, noha a jogszabályok – a hatósági engedélyek megszerzését követően – lehetővé tennék a forgalmazóknak a törvényes termesztést.

Ukrajna belefullad az illegális GMO-bizniszbe?

Ukrajna – hasonlóan az Európai Unióhoz – alapvetően tiltja a génmódosított termékek belföldi és nemzetközi forgalmazását, valamint ezek előállítását. A tilalom ugyanakkor nem általános. Ahhoz, hogy valaki Ukrajna területén génmódosított növényt termeszthessen, hatósági engedélyre van szüksége. A gyártó kezdeményezésére indított hatósági eljárás során mindenre kiterjedő vizsgálatnak vetik alá az érintett GM-terméket, beleértve a környezetre és az egészségre gyakorolt hatásokat, a címkézést és számos más szempontot. Ha minden rendben, Kijev öt évre szóló engedélyt ad ki az adott GMO előállítására és forgalmazására.

JELENLEG AZONBAN SEMMILYEN GM-ÖSSZETEVŐT TARTALMAZÓ TERMÉKNEK SINCS ENGEDÉLYE UKRAJNÁBAN, ÉS ENGEDÉLYEZTETÉSI ELJÁRÁS SINCS FOLYAMATBAN, VAGYIS NEM KELLENE HOGY AZ ORSZÁG TERÜLETÉN GMO-KRÍZIS LEGYEN.

Ennek ellenére az Egyesült Államok becslése szerint már a háború előtt, vagyis 2021-ben is megdöbbentő méreteket öltött az illegális GMO-vetőmag-kereskedelem: a tilalom ellenére 750 ezer dollár – mintegy 255 millió forint – értékű génmódosított növényvetőmag érkezett illegálisan az ukrán gazdákhoz.

Kijev lemondott a GMO feletti kontrollról

A GM-szennyezés mára gyakorlatilag a teljes ukrán mezőgazdaságot érintheti, egyedül a legnagyobb agrárvállalatoknak sikerült – üzleti érdekből, saját infrastruktúra működtetésével – fenntartaniuk az ellenőrzést saját területeiken és gyártó-, valamint logisztikai létesítményeikben – teszi világossá a washingtoni jelentés.

Az USDA arra a következtetésre jutott, hogy a tarthatatlanná váló helyzetért elsősorban az ukrán GM-törvény végrehajtásának hiányosságai okolhatók. Ezek közül kiemelték az állami felügyelet hiányát: egy illegális GMO-kereskedő még a lebukása esetén sem vonható felelősségre, mert hiányoznak a fellépéshez szükséges részletszabályok.

Ukrajnában hivatalosan működnek államilag akkreditált laboratóriumok, ahol be lehet vizsgáltatni a termékeket, így kiderül többek közt az esetleges GM-érintettség is. Az amerikai jelentés ugyanakkor felhívja arra is a figyelmet, hogy ezeknek az állami laboratóriumoknak a gyakorlati működéséről nincsenek információk.

Nem csak a GMO-mentesség betartatása és a törvénysértések szankcionálása maradt ki a 2007 óta hatályos ukrajnai szabályozásból. Szintén problémát okoz, hogy az engedélyeztetési eljárás jó esetben is legalább egy évig tart, és csaknem tíz állami hatóság között oszlanak meg a feladatok. Az óriási állami bürokrácia következtében 2007-től napjainkig egyetlen GM-termék kapott engedélyt, amelynek érvényessége már 2018-ban lejárt.

A GMO-kontrollt tovább nehezíti, hogy Ukrajnában külön törvény vonatkozik a kereskedelmi – elsősorban mezőgazdasági és gyógyászati – célú és külön a tudományos célú GMO-kra.

Ukrajna kizárólag magára gondol

Az egyetlen, valóban szigorúan kontrollált terület az import. Az Ukrajnába érkező vetőmagokat, az alapanyagokat és élelmiszereket is ellenőrzik a határokon. A hatóságok azt vizsgálják, a terméken feltüntetett összetevők megfelelnek-e a valóságnak.

Azokon az élelmiszereken kötelező feltüntetni, hogy „GMO-t tartalmaz”, amelyekben az összetevők legalább 0,9 százaléka génmódosított.

Ellenőrizetlen szállítmányok özönlenek Európába

Az amerikai jelentés talán leginkább bicskanyitogató megállapítása, hogy

Kijev gyakorlatilag megszüntette 2014-ben az ukrán agrártermékek kivitelének állami, hatósági felügyeletét azzal, hogy eltörölte a gabonafélék hatósági minősítési rendszerét és a minőséget garantáló tanúsítványokat.

Az exportszállítmányok GM-érintettségének vizsgálatára jelenleg semmilyen állami ellenőrző vagy szankcionálási mechanizmus sem létezik.

Az agráróriások odafigyelnek, de csak ha prémiumtermékről van szó

Felmerül a kérdés, mi a garancia arra, hogy az Ukrajnából érkező termékek nem tartalmaznak GMO-t? Jelenleg csak a gyártók és forgalmazók termékleírása áll rendelkezésre, amelynek valódiságát senki sem ellenőrzi. Csak abban az esetben derülhet fény a valódi összetevőkre, ha a vevő saját költségén bevizsgáltatja a terméket, vagy a célország hatóságához fordul.

Ukrajnában ma kizárólag azok a multinacionális agrárvállalatok végeznek laboratóriumi vizsgálatokat, amelyek a vevők megtartása érdekében ellenőrzik az exportra szánt tételek valódi GMO-mentességét, ám legtöbbször csak akkor, ha prémium termékekről van szó. Ezeken a, szúrópróbaszerű ellenőrzéseken szokott kiderülni, hogy valójában milyen óriási méretű a GMO-érintettség az országban.

Az agráróriások saját gabonatároló és -átrakó infrastruktúrához kapcsolódóan üzemeltetnek magánlaboratóriumokat, elsősorban a kutatás-fejlesztés miatt.

A GMO-mentesség megőrzése rendkívül fontos, mivel a géntechnológiával módosított növényi és állati termékek csak jóval olcsóbban értékesíthetőek, ráadásul ahol mesterségesen létrehozott növénykultúrát termesztenek, ott a hagyományos termesztésre többé nem lesz lehetőség. (…)

A teljes cikket IDE kattintva olvashatja.

Elolvasom a cikket