Ukrajna 1,2 milliárd dolláros hitelt kap a Világbanktól

A pénzt 29 szociális segélyprogram támogatására fogják felhasználni a legkiszolgáltatottabb ukrajnaiak számára a „Szociális védelem a társadalmi befogadásért, ellenálló képességért és hatékonyságért” (INSPIRE) elnevezésű beruházási projekt keretében. A projekt a Világbank szerint szerves részét képezi az Ukrajnának nyújtott nemzetközi támogatási csomagnak, hogy 2024-ig kielégítse finanszírozási szükségleteit.

A mai bejelentéssel a Világbank már több mint 38 milliárd dollárnyi sürgősségi finanszírozást biztosított Ukrajna támogatására, beleértve a következő hitelezők kötelezettségvállalásait és ígéreteit: USA, Japán, Egyesült Királyság, Norvégia, Hollandia, Spanyolország, Németország, Kanada, Svájc, Svédország, Dánia, Ausztria, Finnország, Izland, Írország, Indonézia, Litvánia, Lettország, Belgium és a Koreai Köztársaság.

A Világbank által kölcsönzendő pénzösszeg megfelelt Kijev várakozásainak. Korábban, novemberben Denisz Smihal ukrán miniszterelnök azt mondta, hogy az ukrán állam 1,1 milliárd dollárra számít a Világbanktól. Hozzátette, hogy az ország emellett 162 millió euró pénzügyi támogatást remél az Európai Beruházási Banktól az Ukrajna helyreállítását célzó programok részeként, míg 190 millió dollárt Norvégiától és 70 millió dollárt Svájctól kapna.

Az Ukrajnának nyújtott uniós katonai támogatás a konfliktus kezdete óta elérte a 27 milliárd eurót, és folyamatosan növekszik, ami rekordot jelent az EU történetében. A katonai támogatás lőszereket, légvédelmi rendszereket és harckocsikat tartalmazott – jelentette az Ukrinform hírügynökség a múlt hónapban.

Korábban novemberben, az Ukrajnára nehezedő növekvő pénzügyi nyomás enyhítése érdekében Volodimir Zelenszkij elnök sürgős pénzügyi segítségért fordult a nyugati támogatókhoz. Az ország gazdasági stabilitásával kapcsolatos aggodalmainak hangot adva Zelenszkij hangsúlyozta, hogy azonnali támogatásra van szükség az ország pénzügyi ellenálló képességének fokozásához.

„Ha nem tudnak minket anyagilag támogatni, kérem, adjanak kölcsönt, és mi visszafizetjük” – mondta Zelenszkij.

A Világbank szerint Ukrajna gazdasága idén várhatóan 3,5 százalékkal fog növekedni, miután 2022-ben 29,1 százalékkal zsugorodott.

Ukrajna ismételt felszólításai több pénzre és fegyverre csak hangosabbak és hosszabbak lettek a konfliktus kezdete óta, és egyesek aggodalmuknak adtak hangot, hogy az ország támogatói belefáradtak a segítségnyújtásba.

Októberben a milliárdos Elon Musk, aki Ukrajnának Starlink műholdas szolgáltatásokat nyújtott, egy mémmel gúnyolódott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökön, annak további nyugati segítségre vonatkozó kérésein. „Amikor már 5 perc eltelt, és még nem kértél egymilliárd dollárnyi segélyt” – állt Musk üzenetében.

Elolvasom a cikket