Wall Street Journal: Le akar vadászni a Moszad minden külföldön bujkáló Hamász-vezetőt

Az izraeli titkosszolgálatok arra készülnek, hogy a háború után megöljenek minden külföldön tartózkodó Hamász-vezetőt – számolt be a Wall Street Journal.

Ez a bosszúhadjárat akár éveket is igénybe vehet, azonban az amerikai lap szerint Benjamin Netanjahu parancsára az izraeli kémügynökségek már elkezdtek azon dolgozni, hogyan tudnák levadászni a Libanonban, Törökországban és Katarban tartózkodó terrorvezetőket.

Már van tapasztalatuk

Izrael híres a likvidálásokról: az 1972-es müncheni terrortámadást követően éveken át tartó akció keretében vadászta le a sportolóit meggyilkoló Fekete Szeptember tagjait. Korábban feltételezett izraeli ügynökök magukat turistának álcázva öltek meg egy Dohában tartózkodó Hamász-vezért, valamint

nőknek öltözve vadásztak le terroristákat Bejrútban.

Benjamin Netanjahu november végén egy televíziós beszédben kijelentette: kiadta a parancsot a Moszadnak, hogy keressék meg a Hamász minden vezetőjét. Egyes tisztviselőket meglepett, hogy az izraeli miniszterelnök ezt ilyen nyíltan bejelentette, ugyanakkor Izrael már dolgozik azon, hogy a Gázai övezetben megbújó terroristákat is likvidálja.

A WSJ cikke megjegyzi: a külföldön végrehajtott, célzott likvidálások sérthetik a nemzetközi jogot. A gyakorlatban azonban Izrael és más országok is rendszeresen hajtottak végre ilyen akciókat, vállalva azok következményeit. Az amerikai lap értesülései szerint az izraeli tisztviselők közül voltak, akik már október 7-én azonnal kezdeményezték a külföldön tartózkodó Hamász-vezetők likvidálását. A Hamász parancsnokai közül többen Katarban tartózkodnak, ahol Izrael még nem hajtott végre likvidálást.

Elolvasom a cikket