Oroszország kijátszhatja a Nyugatot

Az Egyesült Királyság, az EU és az Egyesült Államok levelet küldött a Marshall-szigeteknek, Libériának és Panamának, amelyben felszólította őket, hogy fokozzák hajóik felügyeletét, amelyek állítólag orosz kőolaj szállítására vállalkozhatnak a nyugati szankciók kijátszása érdekében – írta a Reuters nyomán a tass.ru.

Az orosz olajárplafon kijátszásának megnövekedett esetszámára figyelmeztetnek, és követelik, hogy a három ország szigorítsa a tengeri szállítás ellenőrzését.

A három ország amerikai, illetve maga az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és az EU nagykövetségei eddig nem nyilatkoztak.

Az orosz tengeri olajszállításokra vonatkozó uniós embargó 2022. december 5-én lépett hatályba. A G7-országok, az EU és Ausztrália 60 dolláros hordónkénti árplafont szabott meg a tengeren szállított orosz olajra az alárendelt hajók és területek számára. 2023. február 5-én hasonló korlátozások léptek érvénybe az Oroszországból származó kőolajtermékek szállítására is.

Vlagyimir Putyin orosz elnök 2022. október 12-én hangsúlyozta, hogy Moszkva nem fog a saját költségén fizetni mások jólétéért, és olyan országoknak szállítani energiaforrásokat, amelyek korlátozzák költségeiket.

Az Oroszországból származó üzemanyagárakra vonatkozó plafon bevezetését „csaló trükköknek” és „szemérmetlen zsarolásnak” nevezte. Putyin emellett arra figyelmeztetett, hogy az olajárplafon bevezetése azzal a kockázattal járhat, hogy ugyanezt a plafont más ágazatokban is bevezetik, ami tönkreteszi a globális piacgazdaságot és emberek milliárdjainak a jólétét veszélyezteti.

Elolvasom a cikket