Klímacsúcs – COP28-elnök: 2030-ig 43 százalékkal kell csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását

MH/MTI
2023. december 4. hétfő. 16:46

Szultán Ahmed el-Dzsaber ezzel az őt ért bírálatokra reagált a konferencia ötödik napján.

„Azért vagyunk itt, mert tiszteljük a tudományt, és hiszünk benne” – jelentette ki sajtótájékoztatóján, amelyre meghívta Jim Skeát, az ENSZ által megbízott klímaügyi szakértői csoportnak, az Éghajlat-változási Kormányközi Testületnek (IPCC) az elnökét. Nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy „az elnökség minden munkája a tudományra összpontosul”.

Egy nappal korábban a The Guardian című brit napilap rövid idézetet közölt tőle, amelyet egy november 21-i online eszmecserén mondott Mary Robinsonnak, a Bölcsek Csoportja (magas rangú tisztviselőkből, békeaktivistákból és emberi jogi aktivistákból álló csoport) elnökének.

A cikk szerint az elnök azt mondta: „Egyetlen tudományos tanulmány, egyetlen forgatókönyv sem állítja azt, hogy a fosszilis energiahordozók használatának fokozatos megszüntetése lehetővé teszi, hogy a globális hőmérséklet-emelkedés csak maximum 1,5 Celsius-fok legyen. A 1,5 Celsius-fok az én sarkcsillagom. Úgy vélem, hogy a fosszilis energiahordozók használatának csökkentése és végül teljes elhagyása elkerülhetetlen. Komolyan kell ezt vennünk, és pragmatikusnak lennünk”.

Hétfői sajtótájékoztatóján azokról a mondatairól kérdezték, amelyek megkérdőjelezni látszottak, amit az IPCC és más tudósok mondanak a jelenlegi kibocsátás kétharmadáért felelős fosszilis energiahordozók visszaszorításának szükségességéről. „A tudomány azt mondja, hogy 2050-re el kell érnünk a szén-dioxid-semlegességet, és 2030-ig 43 százalékkal kell csökkentenünk a kibocsátást”, hogy a globális felmelegedést 1,5 Celsius-fokra, azaz a párizsi megállapodásban kitűzött célértékre korlátozzuk„ – válaszolta.

Hozzátette: „Meglepnek azok az állandó és ismételt kísérletek, amelyek a COP28 elnöksége munkájának aláásására irányulnak”.

Elolvasom a cikket