Tuzson Bence: Magyarország minden uniós kérést teljesített

MH/MTI
2023. december 4. hétfő. 23:23
Frissítve: 2023. december 4. 23:40

„Minden olyan kérdést megválaszoltunk, minden olyan kérést teljesítettünk, amely ahhoz szükséges, hogy az uniós pénzek felszabaduljanak. Most azt várjuk, hogy az uniós bizottság hogyan fog dönteni e tekintetben, és várjuk, hogy az uniós pénzek megérkezzenek Magyarországra” – fogalmazott az igazságügyi miniszter.

Közölte, Magyaroroszág „természetesen” csak azokat a kéréseket teljesítette, amelyek nem állnak ellentétben érdekeivel. Innentől kezdve további kérdés nincsen, illetve nincsen jelenleg olyan kérés Magyarország irányába, amelyet Magyarország száz százalékban ne teljesített volna – tette hozzá.

Tuzson Bence kijelentette: Magyarország számára az első és legfontosabb kérdés a szuverenitás megőrzése, valamint igazságügyi szempontból az, hogy a versenyképességét biztosítani tudja. Magyarország mellett fontos az Európai Unió versenyképességének szavatolása is, hiszen az utóbbi időszakban mind Amerika, mind pedig Kína előnyt szerez ezen a területen, ami komoly lemaradást eredményezhet 2030-ra Európa számára – mondta.

Az igazságügyi miniszer a versenyképesség biztosításával összefüggésben az általános adatvédelmi rendeletet (GDPR) említette, amelyről azt mondta: meg kell vizsgálni, hogy a szabályozás nem okoz-e túl nagy terhet a kis- és közepes vállalkozásoknak.

Komoly üzleti hátrányt jelent Magyarország és az Európai Unió szempontjából, ha a nagy technológiai cégek adott esetben többet tudnak az emberekről, mint egy ország a saját állampolgárairól – emelte ki.
Tuzson Bence jónak nevezte Magyarország és az Európai Ügyészség együttműködését, azonban – mint kiemelte – szuverenitási kérdés, hogy a nyomozati hatáskör kinél van, és ki rendelhet el nyomozást Magyarországon. Szuverenitása jelentős darabjának elvesztését jelentené, ha ezt a jogot kiadná kezéből Magyarország – húzta alá.

Az igazságügyi miniszter végezetül sajnálatosnak nevezte, hogy a legtöbb uniós ország külön kezeli a belső biztonság kérdését az illegális migrációtól.

„Nekünk magyaroknak meggyőződésünk, hogy a két kérdés összekapcsolódik, és ennek most már egyértelmű jelei vannak. Egyértelműen összekapcsolódik az illegális migráció kérdésével az, hogy terrorcselekmények fordulhatnak elő Európában, és válnak rendszeressé bizonyos országokban” – fogalmazott.

Az Európai Unió intézkedései nem jelentenek megoldást erre a problémára. Ha így megy tovább, és az EU nem talál hatékony megoldást ezekre a kérdésekre, hanem olyan álkérdésekkel foglalkozik, mint például a jogállamiság, az hosszú távon problémát fog okozni az EU működésében – tette hozzá Tuzson Bence.

Elolvasom a cikket