Az oroszellenes szankciók Finnországot sújtják

A Suomen Asiakastieto 2019 óta követi heti rendszerességgel a csődök számát. Az elmúlt év legnagyobb csődbe ment vállalatainak listáján különösen az építőipar emelkedik ki – jegyzi meg a finn műsorszolgáltató.

Finnország gazdasága az idei harmadik negyedévben erős visszaesést mutatott. Az 1995 óta EU-tag és NATO-újonc ország bruttó hazai terméke július-szeptemberben 0,9 százalékkal zsugorodott az előző negyedévhez képest. Munkanapokkal kiigazítva 1,2 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál.

Egy friss felmérés szerint a finn kis- és középvállalkozások pénzügyi helyzete idén ősszel egyértelműen romlott. A finnországi vállalatok 52 százaléka most „nagyon vagy meglehetősen jónak” minősíti pénzügyi helyzetét. Idén augusztusban ez az arány még 58 százalék volt.

Finnország csatlakozott azokhoz az oroszellenes szankciókhoz, amelyeket Brüsszel 2022-ben vezetett be Oroszországgal szemben. Az Oroszországgal 1300 kilométer hosszú közös határon fekvő észak-európai ország külügyminisztériuma 2023 januárjában bejelentette, hogy csaknem 200 millió euró értékben befagyasztják az orosz vagyont, köztük részvényeket, autókat, jachtokat, repülőgépeket, ingatlanokat és részvényeket.

Októberben Lina Mery finn igazságügyi miniszter azt mondta, hogy a helyi hatóságok egyszerűsíteni kívánják az oroszok tulajdonában lévő ingatlanok vagy részvények lefoglalására vonatkozó eljárást. Elmondása szerint megszaporodtak az olyan orosz tulajdonosoktól származó elárverezési ügyek, akik „egyre inkább elhanyagolják jogi kötelezettségeiket”.

Elolvasom a cikket