Illegális szervkereskedelem gyanújával nyomozást indítottak egy kórház ellen Újdelhiben

MH/MTI
2023. december 6. szerda. 21:21

Illegális szervkereskedelem gyanújával nyomozást rendelt el az egyik legnépszerűbb indiai magánkórházlánc helyi intézménye ellen Újdelhi önkormányzata, miután egy brit médiajelentés mianmari fiatalok veséjének törvénytelen eladásával vádolta meg a kórházat – jelentette be S. B. Dipak Kumar, az újdelhi egészségügyi és családjóléti főosztály titkára.

A The Telegraph című lapban jelent meg az Indraprastha Apollo nevű kórházról szóló cikk. A napilap beszámolója szerint a magánkórház pénzt ajánlott fel mianmari fiataloknak a veséjükért, és ennek hatására többen is Újdelhibe utaztak, hogy szerződést kössenek. A szerveket gazdag mianmari páciensek kapták volna meg. Az újságcikk egy beépített újságíró és a kórház mianmari ügynökei közötti beszélgetéseken alapult, és a lap szerint „teljesen megdöbbentette” a kórház vezetését, amely aztán belső vizsgálatot rendelt el az ügyben.

A kórház üzemeltetéséért felelős Indraprastha Medical Corp nevű cég viszont „teljesen hamisnak, tévesnek és félrevezetőnek” nevezte a gyanúsítást.

„Mielőtt döntést hoznánk a további intézkedésekről, a kérdés alapos kivizsgálására és kézzelfogható bizonyítékokra van szükség” – hívta fel a figyelmet Anil Kumar igazgató.

A szóban forgó üggyel kapcsolatban a kórház és a mianmari kormány sem osztott meg további információt.

A csennai székhelyű magánkórházláncnak 70 kirendeltsége van szerte Indiában. Az intézmény közlése szerint tavaly 1500-nál is több szervátültetést hajtottak végre, és pácienseik között sok a külföldi állampolgár.

Elolvasom a cikket