Azerbajdzsánban előre hozott választásokat tartanak jövő februárban

MH/MTI
2023. december 7. csütörtök. 19:07

A témáról kiadott rendeletében az államfő azt kérte, hogy a választási bizottság gondoskodjon a voksolás előkészületeiről.

Az előző választást 2018-ban tartották az országban, és a szavazatok 86 százalékával – az ellenzéki pártok bojkottja mellett – a 2003 októbere óta hatalmon lévő Aliyev nyerte meg. Őt tartják a mostani szavazás esélyesének is, különösen az ősz eleji sikeres hegyi-karabahi offenzíva sikerének fényében.

Szeptemberben, kilenc hónapnyi blokád után Baku villámháborút indított Hegyi-Karabah teljes visszafoglalására, és 24 óra alatt megadásra kényszerítette az örmény szakadárokat, akik majd három évtizedig tartottak ellenőrzés alatt bizonyos területeket. Három év alatt ez már a második sikeres azeri támadás volt Hegyi-Karabahban, ahol a Szovjetunió összeomlása után tört ki véres etnikai konfliktus, a többségében örmények lakta terület ugyanis a nemzetközi jog szerint Azerbajdzsánhoz tartozik.

Ilham Aliyev elnöksége alatt Azerbajdzsánban alkotmányos népszavazással döntöttek a két elnöki ciklusra vonatkozó korlátozás eltörléséről és az államfői mandátum meghosszabbításáról öt évről hét évre.

Elolvasom a cikket