Elkezdődött az idei síszezon: így készüljön a téli sportolásra!

Főleg a külföldi síutak esetében fontos, hogy megfelelő biztosítással rendelkezzünk, ugyanis elég egy elhibázott mozdulat, és máris egy több millió forintos kiadással találhatjuk szembe magunkat. Mire elég a Európai Egészségbiztosítási Kártya, a TB, és mire kell külön biztosítást kötni? Most kiderül!

Nyitnak a sípályák itthon és külföldön is

Az elmúlt hétvégén egy nagyobb havazás terítette be Ausztriát, és Bécsben is összefüggő hótakaró alakult ki. Már félméteres a hótakaró a völgyekben, és méter feletti a friss hó a hegyekben, a közkedvelt síterepek pedig várják a sportolni vágyókat. Mivel itthon is kedvező az időjárás, hétfőn (dec. 4.) megnyitották a sípályát Eplényben is. Jelenleg az A1-es és a T1-es pályán lehet síelni a síarénában.

Mennyire veszélyesek a téli sportok?

A statisztikák alapján az európai sípályákon minden 10. sportoló szenved valamilyen balesetet. A potenciális veszélyt a felkészületlen, rossz kondícióban lévő, tapasztalatlan pályahasználók és a hüttéket – főleg az alkoholt – kedvelők jelentik, de a legtöbb baleset esésből, megcsúszásból adódik.

Mire elég hazai pályán a TB?

Egy esésből, ütközésből adódó sérülést, műtétet, helikopteres és egyéb mentést alapesetben fedezi. Azt viszont nem árt tudni, hogy a törvény szerint (IV.,18§6/e) különösen veszélyes (extrém) sportolás, szórakoztató-szabadidős tevékenység közben bekövetkezett baleset miatt szükségessé vált ellátások nem vehetők igénybe TB alapon. Az ilyen esetekre éppen ezért érdemes hazai pályára is biztosítást kötni, felelősségbiztosítással kombinálva.

Mire elég külföldön az EU-s egészségkártyánk?

Az Európai Egészségbiztosítási Kártyával (EEK) az EU-s országokban csak az alapellátásra leszünk jogosultak. Vagyis azért nem kell csak fizetni, amiért az ott lakóknak sem. Nem fedezi például a kártya a hegyi mentés költségeit, a kórházban töltött idő utáni önrészt vagy a gyógyszerek felírásának költségeit, ahogy felelősségbiztosítást sem tartalmaz. Vagyis, ha nem kötünk biztosítást, és úgy indulunk el, akkor legalább egy autó árát tesszük kockára, de volt olyan is, akinek a házát árverezték el azután, hogy biztosítás nélkül szenvedett balesetet külföldön.

Erre figyeljünk biztosítás kötése előtt

A téli sportokra speciálisan igénybe vehető utasbiztosítás minden esetben kiköti, hogy pontosan milyen tevékenységekre térít, ha valamilyen baleset történik. Síelésre, sífutásra, snowboardozásra, jégkorongra, illetve szánkózásra szinte minden esetben fizetnek a biztosítók, de a motoros szán, a bob, a korcsolyázás vagy a hórafting általában nem férnek bele egy alap-síbiztosításba. Ha olyan biztosításunk van, ami nem fedezi a végzett sporttevékenységet, akkor nemcsak a sérült vagy tönkrement eszközre nem remélhetünk pénzt, de még egy esetleg sérülés, mentés és kórházi ellátás anyagi terheit is nekünk kell viselni. Az is nagyon fontos, hogy a sporttevékenységet mindig a kijelölt pályákon, utakon végezzük, ellenkező esetben nem térít a biztosító – tanácsolja a Bank360.hu. Ezen kívül nézzünk utána, hogy az adott biztosítás fedezi-e:

  • a helikopteres mentést, és mekkora összeghatárig;
  • a kórházi költségeket teljes mértékben;
  • az elveszett, ellopott felszerelés pótlását;
  • a tolmácsot

Akár a síbérlet árának egy részét is térítheti a biztosító

Ha olyan baleset vagy betegség történik síelés közben, ami miatt nem tudjuk folytatni a sportolást, nemcsak a felszereléssel és az egészségünkkel kapcsolatban számíthatunk térítésre, hanem a síbérletre feleslegesen kiadott összeget vagy annak egy részét is megtérítheti a biztosító. A térítés biztosítótól függően 50–100 ezer forint között alakul, sőt olyan biztosító is akad, amelyik nemcsak a bérletet, hanem az előre kifizetett sítanfolyamot is megtéríti, ha azon valamiért mégsem tudunk részt venni. Ezért sem mindegy hol és milyen biztosítást kötünk utazás előtt.

Elolvasom a cikket