Eddig alig ismert részleteket árult el a világhírű magyar űrhajós

Legendák sora kering Farkas Bertalanról, az első magyar űrhajósról, beleértve az űrbe vitt magyar ételeket, az útitárs TV Macit és a jóval kellemetlenebb helyzeteket is: egyebek mellett a földet éréshez szükséges fékező hajtóművek meghibásodását. A több feszült pillanatot is átélt dandártábornok ezúttal az 1980-as űrutazásának kevésbé ismert részleteiről is mesél a hallgatóknak a Kossuth Rádió Irány az űr! című műsorában.

A hallgatók olyan részleteket is megtudhatnak, hogyan indították be a leállt hajtóművet, amikor 250 kilométer magasban el kellett érni az űrállomást. Ekkor hangzott el Farkas Bertalantól: „Én mindent megcsináltam Valerij, könyökölj rá arra az indítógombra, el ne engedd!”.

Végül sikerült a kapcsolódás, és végre tudták hajtani a jelentős számú kísérletet, többek között a Pille és a Balaton nevű magyar eszközökkel. Hogy pontosan milyen kísérleteket végeztek az űrállomáson, hogyan és mennyit aludtak, valamint hogy miként került aszalt szilva a szkafander zsebébe, az űrkutató nemcsak az űrhajósjelöltekkel, hanem a hallgatókkal is megosztja a december 10-i Irány az űr! című műsorban.

Farkas Bertalan jelenleg is részt vesz abban a programban, amelyben magyar űrhajósokat képeznek ki. A HUNOR programban végzett felkészítő feladatai mellett jótékonysággal is foglalkozik.

A közmédia nemzetközi szinten is sikeres Jónak lenni jó! karitatív akcióban a legendás űrhajós annak az űrhajónak a makettjét ajánlotta fel gravírozott aláírásával, amelyben a Szoljut–6 űrállomásra utaztak.

Elolvasom a cikket