Kiderült: súlyosan veszélyesek a hajápolók

Nagy árat fizethetünk a szép, divatos frizuráért: egy új tanulmány megállapította, hogy a hajápoló olajok, zselék, sprék potenciálisan egészségkárosító anyagokat tartalmaznak. Ezek főként akkor okoznak gondot, ha hőt kibocsátó eszközzel (példának okáért hajvasalóval) együtt használjuk őket – számolt be az Origo.

Az amerikai kutatók különböző hajápolási termékeket vizsgáltak, amely készítmények illékony szerves vegyületeket (angolul: volatile organic compounds, rövidítve VOC), köztük sziloxánokat bocsátanak ki. A VOC-fajtájú kemikáliák nem csak a beltéri levegőt tehetik egészségtelenné, de kijutva a kültéri levegő minőségét is befolyásolhatják. Bár a szóban forgó vegyi anyagok tényleges egészségügyi hatásait még nem ismerjük teljesen, az eddigi adatok alapján van okunk tartani tőlük – írták.

„Az eredményeket rendkívül riasztónak találtuk. Nem számítottunk arra, hogy a napi hajápolási rutin során alkalmazott készítmények ilyen sok illékony vegyi anyagot bocsátanak ki” – mondja Nusrat Jung, a Purdue Egyetem munkatársa.

A tudósok ciklikus, illékony metil-sziloxánokra (cVMS) összpontosítottak, amelyek gyakran előfordulnak hajápolási termékekben. Összességében az eredmények azt mutatták, hogy a hajformázó eszközök magasabb hőmérséklete és a nagyobb hajfelület fokozott VOC-kibocsátást eredményezett, és komoly változások történtek a beltéri levegő kémiai összetételében. A közelmúltban zajlott kutatások azonban kiderítették, hogy a dekametil-ciklopentasziloxán (D5) káros hatással lehet a légzőszervrendszerre, a májra, valamint az idegrendszerre. Bizonyított káros hatásai miatt a vegyület használatát az Európai Unió is korlátozza – írja a lap.

Elolvasom a cikket