Csaknem félszáz támadást indítottak szombaton az oroszok az ukrán állások ellen

Az Orosz Fegyveres Erők nagy hatótávolságú, légi úton indított, precíziós irányítású csoportos csapásokat mértek az az ukrán hadsereg (AFU) lőszerraktáraira, melyek során Grom, Olha és Grad MLRS rakéták semmisültek meg – állítja hadi jelentésében a moszkvai védelmi minisztérium.

A tárca közleménye szerint Kupjanszk irányában a Zapad haderőcsoport helikopterekkel és tüzérséggel támogatott egységei tűzkárt okoztak az AFU 43. gépesített dandár és a 113. területvédelmi dandár ember- és eszközállományának Kurilovka és Petropavlovka (Harkovi terület) közelében.

Krasznij Liman irányában a Centr haderőcsoport egységei visszavertek egy támadást, amelyet az AFU 1. Ukrán Nemzeti Gárda dandárjának egy rohamosztaga indított a Szerebrjanszki erdészet közelében. Ezenkívül csapásokat mértek az AFU különböző egységeinek Grigorovka (Donyecki Népköztársaság) közelében lévő csoportosulásaira.

Donyecki irányban a Jug haderőcsoport légi és tüzérségi támogatással rendelkező egységei öt ellenséges támadást vertek vissza Belogorovka, Krasznoj és Sumij közelében, és tűzkárt okoztak az AFU 22., 93. gépesített dandár és a 79. légi támadó dandár embereinek Mariynka, Kurdyumovka, Andrejevka és Kleshcheyevka (Donyecki Népköztársaság) közelében.

Dél-donyecki irányban a Vosztok erőcsoport helikopterekkel és tüzérséggel támogatott egységei Novodonyeck (Donyecki Népköztársaság) közelében visszavertek egy támadást, amelyet az AFU 58. motorizált lövészdandár egyik rohamosztaga indított.

Zaporizzsjai irányban az orosz haderőcsoport légi és tüzérséggel támogatott egységei tűzkárokat okoztak az AFU 33., 117., 118. gépesített dandár és a 128. hegyi rohamdandár ember- és eszközállományának Stepnogorszk, Pjatikatki, Verbovojé és Rabotino közelében.

Az orosz erők csoportjainak operatív-taktikai és katonai repülése, pilóta nélküli légi járművek, valamint rakétacsapatok és tüzérség megsemmisítette az AFU 120. területvédelmi dandárjának egy lőszerraktárát Volcsanszk (Harkovi terület) közelében, csapást mért a katonai infrastruktúrára a Kulbakino repülőtéren (Nyikolajev régió), és 118 területen támadta az AFU embereit és eszközeit a nap folyamán.

11 ukrán pilóta nélküli légi járművet fogtak el az orosz légvédelmi egységek Topoljevka, Szipilovka (Luganszki Népköztársaság), Opitnoje (Donyecki Népköztársaság), Szkelevatoj és Vasziljevka (Zaporizzsjai terület) közelében.

Az ukrán hadsereg vezérkarának napi jelentése a fentiekkel annyiban összevág, hogy a szerint az oroszok folytatták a támadásokat, és 45 katonai összecsapás volt a fronton. A két beszámoló nagyjából fedi egymást az alkalmazott hadi technika és a csapásmérések módja, helyszínei tekintetében is.

Az ukránok kiemelték, ugyanakkor, hogy légvédelemük sikeresen működött, „az orosz terrortámadások következtében a civil lakosság körében halottak és sebesültek vannak. Magán lakóépületek és más polgári infrastruktúra megsemmisült és megrongálódott.”

A műveleti helyzet Voliny és Polesie irányában nem változott jelentősen.

A szeverski és szlobozsnyói irányban mintegy 25 települést ért ellenséges tüzérségi és aknavető ágyúzás, köztük. Kupjanszk irányában az ukrán védők 4 ellenséges támadást vertek vissza Szinkovka (Harkivi terület) és Novoszelovszkoje (Luhanszki terület) térségében. Tüzérségi és aknavetőtűz alá került mintegy 10 település a Harkivi területen.

Liman irányában az oroszok nem hajtottak végre támadó akciókat, de mintegy 10 települést ért ellenséges tüzérségi és aknavetőtűz.

Bahmut irányában az ukrán védelmi erők 12 ellenséges támadást vertek vissza. Hasonló, tehát védekező akciókról és az ellenséges támadás megállításáról számoltak be a Donyecki terület számos településénél, valamint ezt jelentették Zaporizzsjából, Nikopolból és a Dnyipropetrovszki területről.

A védelmi erők továbbra is tartják állásaikat a Dnyeper bal partján, a Herszon területen. Továbbra is tűzkárt okoznak az ellenségnek – tették hozzá, valamint megjegyezték: a rakétaegységek két ellenséges üzemanyag- és kenőanyagraktárat találtak el.

Elolvasom a cikket