Gyurcsány kancsalul, festett egekbe néz

Két eset lehetséges: Gyurcsány vagy nem olvas Vörösmartyt, vagy olvassa ugyan, de nem hiszi egy szavát sem. Ez baj. Ha ismerné, vagy ha hinne neki, akkor nem kerülne újfent kínosan szembe a valósággal. Esetünkben most az infláció mértékével, illetve a KSH-val. „Ábrándozás az élet megrontója, / Mely, kancsalúl, festett egekbe néz.” – mondja a költő. Az aktuális helyzet az, hogy az Eurostat nem indított vizsgálatot a KSH ellen, noha a Gyurcsány-párt azt írta, hogy indított. Bakker, Feri, ez megint nem jött össze.

Az ügy előzménye, hogy a Demokratikus Koalíció kiadott egy közleményt, miszerint az EU statisztikai hivatala vizsgálódik a KSH ellen. A Gyurcsány-párt azt írta: az Eurostat gyanúsnak találta, hogy a KSH által közölt hivatalos magyar infláció hirtelen egyszámjegyű lett, sőt a gáz és az áram árának jelentős csökkenését mutatta, ami nem egyezik sem a hétköznapi tapasztalattal, sem az ismert árakkal. A Ferenc jóváhagyásával megjelent DK-közlemény aláhúzta: „A Demokratikus Koalíció szerint a KSH hazugságai nem állíthatják meg az orbáni inflációt, mert arra csak a Dobrev Klára vezette árnyékkormány szociáldemokrata fordulata képes a kormányváltás után.”

Érzik ezt a fennkölt érvelést? Csak úgy bűzlik a közgazdasági „szakmaiságtól”. Mint mondja, csak a dobrevi árnyékkormány képes megállítani az inflációt a szociáldemokrata fordulatra képes árnyékkormány után.

Cuki, mi? Az, hogy már megállt az infláció növekedése, az, hogy már egy számjegyű egy hónapja, amit Orbán az év végére jósolt, az egyszerűen nem számít. A valóságnál sokkal fontosabb a valótlanság mantrázása. Az, hogy az inflációt megállítani csak kormányváltás után lehet, ha Dobrev ül Orbán helyére. Ha történetesen Dobrevék nyernének a parlamenti választáson, aminek esélye kisebb, mint a bányász béka sejhajának tárnabeli „magassága”, akkor gondolkodás nélkül hivatkoznának saját maguk nagyszerűségére. Na, ugye, megmondtuk! – verné a mellét Gyurcsány, mikor Orbán már régen 5-6 százalék körülire faragta le az inflációt. A miniszterelnök munkáját egyszerűen einstandolnák, mint a Pál utcai fiúk golyóit a vörös inges Pásztorok. Lám, már Molnár Ferenc idejében is a vörösök voltak a rosszak, akik az erősebb jogán felháborító módon lefoglalják a gyengébbek tulajdonát. Sajnos, van e szörnyű gyakorlatra bőven történelmi példa a 20. század későbbi éveiből.

A DK-(Gyurcsány)közlemény állításával ellentétben a KSH közzétette, hogy az Eurostat a nemzetközi sztenderdeknek, a jogszabályoknak és az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően folyamatos egyeztetést folytat valamennyi tagállam statisztikai hivatalával. Ebből kiderül, hogy a KSH módszertana az európai statisztikai irányelvekkel összhangban van. A statisztikai hivatal írja: „Tisztelettel arra kérjük a sajtó munkatársait, hogy közlés előtt minden esetben ellenőrizzék a pártpolitikai célból közzétett állítások valóságtartalmát”.

Nem Gyurcsányék az egyetlenek egyébként, akik nehezen tudják feldolgozni, hogy a kormány év végére valóban elérte az egyszámjegyű inflációt. A Gyurcsány-párt politikusainak retorikáját hangoztatva a Telex korábban azt írta, gazdaságtörténeti bravúr lesz, ha az év végére Magyarországon valóban egyszámjegyű lesz az infláció. Miután kiderült, hogy a kormány teljesítette vállalását, a 444.hu már úgy fogalmazott, teljesült a semmit nem érő kormányzati kommunikációs cél.

Az nekik már semmit nem ér, ha az emberek a kormányzati intézkedések következtében olcsóbban tudnak vásárolni azok után, hogy a covid, a háború, a háború okozta energiaválság nyomán világszerte elszabadultak az árak. Gyurcsányék – ahelyett, hogy segítettek volna az embereknek – hangos hergeléssel a kormány ellen próbálták hangolni a magyarokat, mondván, hogy miattuk van a magas infláció.

Kálmán Olga például kijelentette: a magyarok egyre kilátástalanabbnak látják, hogy véget érhet az orbáni infláció. Dávid Ferenc még októberben is azzal riogatott, „Az orbáni infláció az EU egyetlen kétszámjegyű inflációja, csak a szociáldemokrata fordulat állíthatja meg az áremeléseket.” Látják, milyen silány, kincstári hazudozás a DK teljes inflációs kommunikációja?

És ezek kormányozni akarnak.

Idézzük ismét a költőt: „Ábrándozás az élet megrontója, / Mely, kancsalúl, festett egekbe néz.”

A szerző szerkesztő

Elolvasom a cikket