Putyin két új nukleáris meghajtású tengeralattjárót avatott fel

A két hajó, a III. Sándor cár és a Krasznojarszk az orosz haditengerészet csendes-óceáni flottájához fog csatlakozni – jelentette be Putyin a hajók felavatására rendezett zászlófelvonási ünnepségen.

„Hamarosan a III. Sándor cár és a Krasznojarszk tengeralattjáró rakétahordozók megkezdik szolgálatukat a csendes-óceáni flottánál” – jelentette ki Putyin, Félelmetesnek és osztályukban páratlanoknak nevezve a tengeralattjárókat.

Az III. Sándor cár a hetedik hajó a stratégiai Borej-osztályú sorozatban és a negyedik a korszerűsített Borej-A változatok között. A Krasznojarszk a negyedik a többcélú Jaszen–M család tagjai között.

Putyin szerint jelenleg három további Borej–A tengeralattjáró van építés alatt, amelyek várhatóan a következő néhány évben kerülnek vízre, és további öt Jaszen–M hajó építése van folyamatban.

A Borej-osztályú tengeralattjárók képezik Oroszország stratégiai haditengerészeti erőinek gerincét, mindegyikük 16 darab, szilárd hajtóanyaggal működő, 8000 km hatótávolságú Bulava interkontinentális ballisztikus rakétát hordoz. A hajók másodlagos fegyverzetként hat hatalmas, 533 mm-es torpedócsővel is büszkélkedhetnek, amelyek különböző lőszerek, köztük cirkálórakéták és tengeri aknák indítására is alkalmasak.

A Jaszen–M tengeralattjáró-család inkább taktikai szerepet tölt be a haditengerészetben, mivel az osztályba tartozó hajók a lőszerek széles skáláját képesek szállítani. Egy Jaszen–M tengeralattjáró tíz 533 mm-es torpedócsővel és nyolc függőleges indítórendszerrel rendelkezik. Mindegyik indítórendszer négy Onyiksz hajó elleni rakétával vagy az év elején bevezetett, új Cirkon hiperszonikus lövedékkel is felfegyverezhető. A függőleges indítórakéták egyenként öt Kalibr cirkálórakétát is fel tudnak szerelni.

Elolvasom a cikket