Uniós biztos: a jövő évi EP-választásokon a hangsúly a részvételen és polgárok elkötelezettségén lesz

MH/MTI
2023. december 11. hétfő. 22:59

Gentiloni: a testület kedden ajánlást fogad el a rugalmas és inkluzív választási folyamatokról, amelyekkel az a cél, hogy támogassák a tagállamok és a politikai pártok felkészülését a választásokra, és erősítsék bizalmukat bennük. Az ajánlás támogatni fogja a választójog hatékony gyakorlását, a választási integritás és a tisztességes kampány előmozdítását, a választási megfigyelést, valamint a kiberkockázatok, a hibrid fenyegetések és a szavazások körüli információs környezet védelmét.

Gentiloni szerint az állampolgárok megszólítása kulcsfontosságú lesz a következő választásokon, ezért az EU a szavazásra buzdító kampányokat indít, biztosítva az emberek tájékoztatását arról, hogy hol és hogyan lehet regisztrálni és szavazni. A biztos rámutatott, hogy a testület számos javaslatot tett a demokrácia európai dimenziójának és ellenállóképességének megerősítésére.
„Ezek közé tartozik a politikai reklámok átláthatóságáról és célzottságáról szóló rendelet, vagy az irányelvek átdolgozását célzó javaslat, amelyek azt szabályozzák, hogy az uniós állampolgárok a lakóhelyük szerinti tagállamban gyakorolhassák szavazati jogukat „- taglalta.

Gentiloni megemlítette az európai politikai pártok és alapítványok alapszabályáról és finanszírozásáról szóló bizottsági javaslatot is, továbbá a médiaszabadságról szóló, valamint a digitális szolgáltatási törvényt. „Az egyik közös pontja ezeknek az intézkedéseknek az átláthatóság volt. Az állampolgároknak tudniuk kell, honnan származik az információ, amit kapnak, és ki fizet érte – mutatott rá.

Trócsányi László, a Fidesz uniós parlamenti képviselője a vitához való írásbeli hozzászólásában hangsúlyozta: a júniusi európai parlamenti választás létfontosságú, az állampolgárok egy bizonytalan, veszélyekkel teli és változó világban hoznak döntést Európa jövőjéről.
„Háború, terrorizmus, illegális migráció fenyegeti Európa egységét, amely ma fontosabb, mint valaha. Sajnálatos, hogy a jelentés a választások valódi tétjének felismerése helyett olyan ideológiailag meghatározott javaslatokat kíván a tagállamokra erőltetni, mint az egységes európai választókerület, valamint a csúcsjelölti rendszer” – hívta fel a figyelmet.

Trócsányi szerint ezek kizárólag a fennálló európai elit hatalomban maradását szolgálnák: a javaslatokat a magasabb választási részvétellel indokolják, azt azonban nem pártpolitikai indíttatású reformjavaslatok, hanem az európai polgárok valódi problémáinak kezelése és a politikai természetű jogállamisági viták mellőzése segítenék elő.

Véleménye szerint a transznacionális listák bevezetése sértené a kis és közepes nagyságú tagállamok érdekeit, így nem véletlen, hogy az európai parlamenti javaslatot a tagállamok több mint egy éve nem támogatják. Kiemelte: a csúcsjelölti rendszer ellentétes az alapító okiratokkal, az Európai Bizottság függetlenségének elvével. „Megdöbbentő, hogy az Európai Bizottság évek óta egyre inkább politikai testületként működik, beleavatkozik a tagállamok belső politikai folyamataiba. Ezt a tendenciát csak tovább súlyosbítaná a csúcsjelölti rendszer bevezetése, amely politikai kampány lefolytatására kényszerítené az Európai Bizottság elnöki székéért versengő jelölteket”- tette hozzá.

A képviselő arra is rámutatott, hogy a jelentéstevők az alapító okiratok megkerülésével akarják bevezetni az új kiválasztási eljárást. A jelentés valójában egy újabb próbálkozás a tagállamok jogosítványainak csorbítására. A tagállamok a szerződések urai, nem az Európai Parlament – szögezte le Trócsányi László.

Elolvasom a cikket