A perverz főbérlő ruhafogasba rejtett kamerával kukkolta a fiatal lányt

November 30-án hirdette ki az eljáró amerikai bíróság azt az ítéletet, amelyben elmarasztalta, illetőleg részben felelőssé tette az Amazont a kínálatában megjelenő ruhafogasok miatt, amelyekbe kémkamerát szerelt a gyártójuk. Az ügy előzménye, hogy egy brazíliai nő 2021-ben cserediákként Nyugat-Virginában tartózkodott, ahol szállásadója titokban rendszeresen felvételeket készített róla, amelyhez aprócska, ruhafogasba épített kamerát használt. A tettet súlyosbította az a körülmény, hogy az áldozat akkor még kiskorú volt.

A bíróság ítélete szerint az Amazon is vétkes az ügyben, mivel nem ellenőrizte kellő körültekintéssel azt, hogy milyen terméket enged be a felületén elérhető kínálatba.

Az eszköz eladója John Doe volt, amely egészen bizonyosan nem valós személyazonosságra utalt. Ezzel a névvel szokták ugyanis hagyományosan illetni Amerikában az azonosíthatatlan személyeket, például gyilkosságok ismeretlen kilétű áldozatait. Ez a bizonyos „John Doe” ennek ellenére részt vehetett az Amazon egyik partnerségi programjában. Az általa kínált árucikkek a dokumentumok szerint számos ellenőrzésen estek át, mielőtt megjelentek a platformon, annak ellenére is, hogy az ellenőrzésekre nem lett volna szükség a cég protokolljai szerint.

Az Amazon még az ügy indulásakor megpróbálta elérni a bíróságon, hogy ejtsék az ügyet, ám a beadványt visszadobták. Az eljáró bíró most közzétett indoklásában kiemelte, hogy az Amazont részben terheli felelősség a történtek miatt, ugyanis a vállalat nem viselkedhet csak afféle passzív online eladótérként.

Felelősséget kell vállalnia abban, hogy veszélyes vagy jogsértésekre potenciálisan alkalmas árucikkek ne jelenjenek meg felületén.

A bíróság úgy látta, hogy a vállalat ezért vétkes az áldozatot ért sérelemben akkor is, ha azt egy harmadik félhez köthető eszközzel követték el.

Az ítélet után többen esetleg arra számítottak, hogy az óriáscég eltávolította a súlyos visszaélésekre alkalmas cikkeket kínálatából. Úgy tűnik azonban, hogy ez nem így történt.

Bár az eljárásban szereplő terméket valóban levették a kínálatból, az már csak a webarchívumában látható, több hasonló terméket most is minden gond nélkül meg lehet vásárolni az Amazon brit oldalán. A Quartz legalább három ilyen terméket talált a brit oldalon és egyet az amerikai felületen, ahogy a BBC is arról számol be, hogy kémkedésre, kukkolásra alkalmas, rejtett kamerával szerelt ruhafogasok továbbra is találhatók a kiskereskedelmi óriásnál. Sőt, a fogasok mellett más, hétköznapi használatot feltételező cikkek is találhatók a kínálatban minikamerával szerelve: ébresztőórák, hálózati és USB-töltők, fotókeretek, füstérzékelők, és más cikkeket is árulnak visszaélésekre lehetőséget adó elektronikával.

Elolvasom a cikket