Amerika nemzetközi koalíciót hozna létre a húszi fenyegetés ellen

A lap forrása szerint az amerikaiak most azt vizsgálják, hogyan lehetne kibővíteni CTF-153-ként ismert különítményt, amelynek jelenleg 39 tagja van. A tárgyalásokon részt vevő országok pontos számát egyelőre nem közölték.

Az Irán által támogatott húszik időről időre rakétákat lőnek ki Izraelre, amióta az katonai műveletbe kezdett a Gázai övezetben. Emellett a Jemen partjai előtt elhaladó hajókat, köztük amerikaiakat is megtámadtak már.

Az amerikai hadsereg szerint a húszik hétfőn hajó elleni cirkálórakétával (ASCM) támadták meg a Strinda motoros tankhajót, miközben az a Vörös-tengeren, a Bab al-Mandeb-szoroson haladt át. A húszik ezt el is ismerték, és azt mondták, hogy azért vették célba a tankert, mert az nyersolajat akart szállítani Izraelbe. A tartályhajó norvég tulajdonosai azonban a Reuters kérdésére azt nyilatkozták, hogy a Strinda Olaszországba tartott, és nem tervezte, hogy megáll Izraelben. A USS Mason, amely a tartályhajó hívására reagált, a helyszínre indult, de később távozott, miután nem volt szükség segítségre – közölte egy amerikai védelmi tisztviselő.

Az amerikai tisztviselők ezen atrocitások miatt vetették fel egy kifejezetten a húszi fenyegetésekre összpontosító különítmény létrehozását.

Az Egyesült Államok jemeni különmegbízottja feltehetően emiatt is utazott a hónap elején az Öbölbe. Múlt csütörtökön pedig Lloyd Austin, a Pentagon vezetője tárgyalt a regionális tisztségviselőkkel.

A szaúd-arábiai védelmi miniszterrel, Halid bin Szalman herceggel folytatott telefonbeszélgetés során Austin kiemelte Irán veszélyes szerepét a húszik felfegyverzésében és kiképzésében. Elmondása szerint arról is beszélt, hogy Washington „hasonlóan gondolkodó partnerekkel kíván együttműködni a hajózás biztonságának fenntartása érdekében”.

Az izraeli kollégájával a múlt héten folytatott telefonbeszélgetés során Austin szintén elítélte a Vörös-tengeren növekvő húszi agressziót, amely szerinte veszélyezteti a hajózás szabadságát és a kereskedelem szabad áramlását.

Elolvasom a cikket