Fehér lesz a karácsony?

Bár még 11 nap van hátra szentestéig, így az előrejelzések igen nagyfokú bizonytalansággal jósolják meg az időt az ünnepekre, de az Időkép tematikus térképe szerint még mindig van esély a fehér karácsonyra.

Tavaly, 2022-ben a karácsony előtti napokban gyors enyhülés kezdődött, az ünnep szinte tavaszias idővel indult. Országszerte 10 fok közelében alakultak a csúcsok, ennél hidegebb csak északkeleten maradt az idő. 2022. december 24-én Budapest Lágymányoson 13,1 fokkal még a fővárosi napi melegrekord is megdőlt. Szenteste napján sok felhő volt felettünk, helyenként köd és kisebb eső előfordult, 25-én már több volt a napsütés. 26-án szintén a köd és a napsütés párharcát figyelhettük meg, hónak és a fehér karácsonynak nyoma sem volt. Összességében elmondhatjuk, hogy 2022 karácsonya tavasziasabb időjárást hozott, mint az idei húsvét.

Az utóbbi napokban évek óta először megvillantotta szebbik arcát a tél, és helyenként félméteres hóréteggel borította be a tájat, azonban a kedden érkező melegfronttal sok helyen már az éjszakai fagyok is megszűnnek.

Az Időkép meteorológusai szerint egyelőre nem lehet tudni, mit hoz az időjárás a jövő hét végére. A modellek többsége Luca napjával kezdődően nagyobb lehűlést körvonalaz, majd a hétvégétől újra melegedés kezdődik a magasban. Utána viszont rendkívül nagy a bizonytalanság a modellekben, a különböző futások mintegy 20 fokos szórást produkálnak, így még az sem lehet megmondani jelenleg, hogy hideg, sarkvidéki vagy enyhébb, meleg légtömegek áramlanak majd hazánk fölé a magasban.

Elolvasom a cikket