Már a német hírszerzésbe is bejutottak az oroszok

A berlini fellebbviteli bíróságon szerdán megkezdődött a Szövetségi Hírszerző Szolgálat (BND) munkatársának kémkedési pere. A szövetségi ügyészség kétrendbeli súlyos hazaárulással vádolja a vádlottakat, Carsten L.-t és Arthur E.-t. A BND alkalmazottja, L. és a vállalkozó E. a gyanú szerint pénzért cserébe német államtitkokat árult el Oroszországnak – jelentette az AFP.

L. a gyanú szerint az orosz belföldi hírszerző szolgálat, az FSZB rendelkezésére bocsátott több, a BND leltárából származó dokumentumot, amelyek egy műszaki információgyűjtési projektre vonatkoztak. E. állítólag lefényképezte a dokumentumokat, és az adatokat Moszkvába vitte, ahol átadta azokat az FSZB-nek. Egy másik esetben állítólag szintén információkat továbbítottak Moszkvába.

A vádlottak az ügyészség szerint fejenként több százezer eurót kaptak szolgáltatásaikért. L.-t 2022 decemberében, E.-t januárban tartóztatták le. Mindketten előzetes letartóztatásban vannak. Ha hazaárulásért elítélik őket, életfogytiglani börtönbüntetésre számíthatnak. A berlini fellebbviteli bíróság júliusig 51 tárgyalási napot tűzött ki.

Elolvasom a cikket