Szaunázni jó, de nem mindegy, melyikben izzad

A szaunázás a testre gyakorolt, jótékony hatásai mellett a közösségépítés és a társas kapcsolatok erősítésének is kiváló eszköze, hiszen teret ad a közös relaxációnak és a meghitt beszélgetésnek. A szaunázásnak többféle változata létezik, a különböző típusok eltérő egészségi állapotban lehetnek ideálisak számunkra. A három legismertebb típushoz kapcsolódó, jótékony hatásokat a Greenfield Hotel szaunamestere, Horváth László mutatta be.

Infraszauna: a visszafogott változat.

Az infraszauna alacsonyabb hőmérséklete (általában 35–50 fok) ideális lehet azoknak, akik nehezen tolerálják a magas hőfokot. A mérsékelt meleg sokak számára elérhetővé teszi a szaunázás élményét, hiszen akár fél órát is tartózkodhatunk egyhuzamban a kellemes melegben.

Az infraszauna kiváló választás azoknak, akik ízületi fájdalommal vagy mozgásszervi problémákkal küzdenek, ezáltal ideális kiegészítő kezelés lehet az idősebb korosztály számára. Az infraszauna kiváló a pórusok mélytisztításában is, mivel a hő hatására ezek kitágulnak, és a fokozott izzadás támogatja a bőr tisztulását.

Finn szauna: a nagy klasszikus.

A finn szaunában a hőmérséklet magas, a páratartalom pedig alacsony. Ez segíthet a vérkeringés fokozásában, a méregtelenítésben és az immunrendszer erősítésében. Elsősorban azoknak ajánlott ez a klasszikus típus, akik jó egészségi állapotban vannak, hiszen akár 90 fok fölötti hőség is lehet a kabinban. 10–15 perc után javasolt egy hideg vizes merülőfürdőt vagy zuhanyt venni, és ezt maximum kétszer-háromszor ismételni.

A finn szauna alkalmazása sportolás után segíthet a gyorsabb regenerációban. A fokozott izzadás támogatja a méregtelenítést, a hő izomlazító hatása pedig elősegíti az igénybevétel után a gyors helyrerázódást. Ez a szaunatípus hozzájárulhat a kalóriafelhasználás növekedéséhez és így a fogyáshoz. A meleg hatására felgyorsul a nyirokkeringés, ami elősegíti a méregtelenítést, mivel a nyirokrendszer fontos szerepet játszik a szervezetben lévő, felesleges anyagok távozásában.

Aromaszauna: minden érzékre hat.

Az aromaszaunázással nemcsak a magas hőmérséklet által kínált előnyöket, hanem az illóolajok jótékony hatását is megtapasztalhatjuk. Az átlagosan 55–65 fokos kabinban az illóolajok kellemes és megnyugtató légkört teremtenek.

Az aromaszaunázás során használt illóolajok, mint például a cédrus-, jázmin- vagy bergamottolaj segíthetik a stressz és szorongás csökkentését, így ez a fajta eljárás ideális lehet, ha távolodni szeretnénk a mindennapi élet kihívásaitól.

Elolvasom a cikket