Újra támadtak a jemeni lázadók a Vörös-tengeren

MH/MTI
2023. december 13. szerda. 17:55

Az AP amerikai hírügynökség által elemzett műholdas nyomkövetési adatok szerint a célba vett hajó az Ardmore Encounter olaj- és vegyianyag-szállító tartályhajó volt. Indiából tartott észak felé a Vörös-tengeren a Szuezi-csatorna felé, a fedélzetén fegyveres biztonsági személyzet tartózkodott a hajó által továbbított adatok szerint.

Az Ambrey nevű, hajózási biztonsággal foglalkozó brit magáncég úgy értesült, hogy a Marshall-szigeteki tartályhajót megközelítette egy motorcsónak fegyveres férfiakkal a fedélzetén, és magát a jemeni haditengerészet járművének kiadva felszólította a tartályhajót, hogy változtasson irányt. A hajó erre nem volt hajlandó, mire a motorcsónakból nagyjából 300 méteres távolságból tüzet nyitottak rá. A tartályhajó viszonozta a tüzet.

Röviddel az eset után a motorcsónak egy máltai zászló alatt közlekedő tartályhajót is megközelített Hodeida jemeni kikötővárostól nagyjából száz kilométerre.

A brit tengeri kereskedelmi műveletekkel foglalkozó ügynökség (UKMTO) is arról számolt be, hogy jelentést kapott egy incidensről a Báb-el-Mandeb-szoros környékéről, de részleteket nem közölt.

Amerikai tisztségviselők közlése szerint egy amerikai hadihajó pedig lelőtt egy drónt, amelyet feltételezhetően húszi lázadók lőhettek ki felé. A támadásban senki sem sebesült meg.

A jemeni húszi lázadók múlt hét végén arra figyelmeztették a Vörös-tengeren közlekedő hajózási vállalatokat, hogy az izraeli kikötők felé tartó hajóikat célpontnak fogják tekinteni, ha az izraeli ostrom alatt álló, palesztin lakosságú Gázai övezetbe nem tud bejutni elegendő humanitárius segítség.

Elolvasom a cikket