Ursula von der Leyen székébe kerülhet, ha Brüsszel pénzt ad a magyaroknak

Az Európai Parlament fokozza nyomását Ursula von der Leyenre, az Európai Bizottság elnökére, hogy ne szabadítsa fel a Magyarország számára zárolt, tízmilliárd eurós kohéziós forrást – írja a német lap.

A kereszténydemokraták, a szociáldemokraták, a liberálisok és a zöldek vezetői szerda reggel küldött és a F.A.Z.-hoz is eljutott közös levélben „mély aggodalmukat fejezik ki a magyar igazságügyi reformok közelgő pozitív értékelése miatt”. A szükséges feltételek „nem teljesültek” – folytatódik a levél.

Brüsszel várhatóan még szerdán felszabadíthatja a forrásokat, miután a magyar parlament kedd este törvénymódosítást hajtott végre. Von der Leyenre most két oldalról is nyomás nehezedik: sok állam számít arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök visszavonja vagy enyhíti vétóját az Európai Tanács soron következő ülésén „Ukrajna javára, ha addig pénzt kap Brüsszeltől”.

Az Európai Parlament viszont „ragaszkodik a jogállamisághoz és az Orbánnal szembeni kemény vonalhoz”. A F.A.Z. ennek kapcsán arra figyelmeztet: a bizottság elnökének szüksége van a képviselőcsoportok támogatására, ha nem kíván visszavonulni, és pályázni szeretne egy újabb ciklusra. Ráadásul a levelet Manfred Weber CSU-politikus, az Európai Néppárt, Von der Leyen pártcsaládjának vezetője is aláírta.

A frakcióvezetők emlékeztetnek arra, hogy egy évvel ezelőtt, amikor az Európai Bizottság összesen 21,7 milliárd eurót fagyasztott be a kohéziós alapokból, Magyarországtól nemcsak jogszabályi változtatásokat, hanem azok hatékony alkalmazását is követelte. Ez a feltétel azonban – szerintük – nem teljesült.

Elolvasom a cikket