Az argentin elnök meghívta Ferenc pápát, akit korábban még lekommunistázott

A nemrégiben Argentína elnökévé választott, láncfűrésszel kampányoló, szélsőjobboldali libertárius Javier Milei arról is ismert, hogy korábban kommunistának nevezte és vulgáris kifejezéssel illette Ferenc pápát, akivel szemben számos kritikát megfogalmazott az elmúlt években. Milei a jelek szerint azután enyhült meg, hogy váratlan hívást kapott a Vatikántól, amelyben a katolikus egyházfő gratulált neki győzelméhez.

A pápa a mexikói médiának számolt be arról, hogy „függőben van” egy látogatás szülőföldjére.

Mint ismert, Ferenc pápa olasz származású, ám nemzetiségét tekintve argentin. 1992-től 1997-ig a Buenos Aires-i főegyházmegye segédpüspöke, majd 1998-ig koadjutor érseke, onnantól egészen pápává választásáig érseke, 2001-től bíborosa, a saját ordináriussal nem rendelkező argentínai keleti rítusú hívők ordináriusa volt.

Ferenc pápa Mileiről azt mondta, korábban csak a választási kampány miatt, figyelemfelhívásból mondott róla dolgokat. „Nagy különbség van aközött, amit egy politikus a választási kampányban mond, és aközött, amit utána valóban tesz, mert akkor jön el a konkrétumok, a döntések pillanata” – fogalmazott a katolikus egyházfő a lap szerint. Ferenc egyébként 2013-as pápává választása óta nem látogatott el Argentínába.

Elolvasom a cikket