Deli Andor: az Európai Bizottság nem vette figyelembe, hogy káros hatásai lennének, ha az ukrán fuvarozók szabadon hozzáférnének az uniós piachoz

MH/MTI
2023. december 14. csütörtök. 19:36

Az Európai Parlament plenáris ülése megvitatta a lengyel, a szlovák és a magyar közúti fuvarozók tiltakozó megmozdulásainak hatására kialakult helyzetet az EU-ukrán határokon. Deli Andor a téma kapcsán kiemelte: Az EU területére belépve mindenkinek azonos szabályok szerint kell játszania.

,,A szigorú, újabb adminisztratív és anyagi terhet jelentő mobilitási csomag épp csak életbe lépett, amikor először a járványhelyzet, majd ukrajnai orosz háború kiváltotta energiaválság hozta nehéz helyzetbe a közúti fuvarozókat. Az ukrán fuvarozók 2022-es engedélykötelességének megszüntetése pedig olyan versenyhátrányt okozott az uniós fuvarozóknak, hogy egy részük mára a tönk szélére sodródott. Az ukrán gabonaimport után itt az újabb példája annak, hogy Ukrajna felügyelet nélküli hozzáférése a belső uniós piachoz többszörösen hátrányos helyzetbe hozza az uniós, így a magyar vállalkozásokat is. Ezért arra kértük az Európai Bizottságot, hogy késlekedés nélkül vizsgálja felül az ukrán-EU közúti fuvarozási egyezmény feltételeit„ – taglalta a kialakult helyzet kapcsán Deli.

Kósa Ádám fideszes EP- képviselő rámutatott: ”Emlékezetes, hogy az úgynevezett mobilitási csomag és a kiküldött munkavállalókra vonatkozó EU-s szabályok szigorítása azért történt meg minden tiltakozásunk ellenére, mert a nyugat-európai fuvarozók féltették piacukat a 2004 után csatlakozó országoktól. Akkor folyamatosan csak azt hallottuk, hogy a kelet-európai tagországok okozta „szociális dömpinget” meg kell fékezni. Most pedig tárt karokkal várják az olcsó üzemanyag miatt egyébként is sokkal olcsóbb ukrán teherfuvarozókat?„

Kósa szerint az ukrán fuvarozókat az EU a rengeteg adminisztratív kötelezettség alól is mentesítette, amely pedig a magyar fuvarozókat továbbra is terheli. Ez bizony azt jelenti, hogy sokkal olcsóbban tudnak árut szállítani, ami versenyhátrányba hozza a hazai vállalkozásokat.” – tette hozzá.

A képviselők a kialakult helyzetet úgy összegezték: az európai uniós bürokraták nincsenek tisztában azzal, mit jelent, ha megnyitják az utat Ukrajna csatlakozása előtt. „Ahogy az ukrán gabona ügye, úgy a fuvarozók ügye is azt mutatja, hogy teljes sötétségben tapogatóznak, és úgy hoznak meg döntéseket, hogy annak következményeit nem ismerik. Ezt az európai polgárokat és európai gazdaságokat súlyosan károsító magatartást meg kell változtatni, a jövő évi európai parlamenti választásokon olyan képviselőknek kell bizalmat szavazni, akik kiállnak az unió polgáraiért” – hívták fel a figyelmet az EP-képviselők.

Elolvasom a cikket