Menczer Tamás: Ezért nem támogatjuk Ukrajna csatlakozását!

A Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára szerint számos rendkívül súlyos kérdés van az asztalon, amelyekre nincs válasz, vagy ha van, akkor az ijesztő. Ráadásul Brüsszel – és a magyar baloldal – nyilvánvalóan nemcsak megkezdeni akarja a csatlakozási tárgyalásokat, hanem gyorsan lezárni és felvenni Ukrajnát az EU-ba, ez a hatalmas sietségből, rohanásból egyértelműen látszik. Ezt nem támogatjuk – szögezte le Facebook-posztjában.

Mint kifejtette, azért mondják, hogy a tagsági tárgyalásokat nem szabad megkezdeni, mert Ukrajna háborúban álló ország, a háborút pedig nem szabad behozni az Európai Unióba.

Hangsúlyozta: „Nem tudjuk, hogyan alakulna Ukrajna felvétele után az EU finanszírozása, mi történne a kohéziós és agrárforrásokkal. Illetve amit tudunk arról, hogy mennyi pénz menne Ukrajnába, az mindenképpen indokolna némi átgondolást.”

Viszont – tette hozzá – azt látjuk, hogy a silány minőségű ukrán gabona és az ukrán fuvarozók beengedése már most is óriási felfordulást okozott, Magyarország, Szlovákia, Lengyelország és más országok állampolgárainak és vállalkozásainak egészségét és egzisztenciáját veszélyezteti.

A magyar álláspont tehát az, hogy minden nyitott kérdést először le kell zárni. De ezzel az álláspontjával Magyarország nincs egyedül. Hasonlóan nyilatkozott Karl Nehammer, Ausztria kancellárja is.

Objektum doboz

Elolvasom a cikket