Olyan az erdőtüzek hatása, mintha dohányoznánk

A Föld emelkedő hőmérsékletének hatásai – különösen az erdőtüzek – komoly veszélyt jelentenek az emberi egészségre.

Az elmúlt két évtizedben az Egyesült Államokban a levegő minősége javult az olyan politikáknak köszönhetően, mint a tiszta levegő törvény. Marshall Burke, a Stanford Egyetem docense szerint azonban az erdőtüzek gyakoriságának és súlyosságának növekedése a hőmérséklet emelkedése miatt ennek nagy részét visszafordítja.

A Stanford Woods Institute for the Environment tanulmánya szerint 15–20 évvel ezelőtt a PM2,5-szennyezésnek – a 2,5 mikrométeres vagy annál kisebb átmérőjű, belélegezhető finom részecskék – csupán 10 százaléka származott az erdőtüzek füstjéből, de az utóbbi években az országos szint 25 százalékra emelkedett, és a nyugati területeken a tűzvészekkel teli években az 50 százalékot is elérte.

Minél magasabb a levegő PM2,5-szintje, annál rosszabb a levegőminőségi index (AQI). Kari Nadeau, a Stanford professzora elmagyarázta, hogy egy erdőtüzet kísérő 20-as AQI napi egy cigaretta elszívásának felel meg, egy 150-es AQI pedig körülbelül napi hétnek.

Rámutatott továbbá, hogy a szennyezett levegő az otthonunkba is beszivároghat. Ráadásul az analógia nem veszi figyelembe az erdőtüzek által a levegőbe juttatott – például az égő autókból és épületekből származó – mérgeket, amelyek túlmutathatnak a cigaretta veszélyein.

Az erdőtüzek füstjének több mint öt napon át való kitettség stroke-ot, valamint a tüdő, a vér és a szív károsodását okozhatja. A gyermekek, a 65 év felettiek és a terhes nők mind nagyobb kockázatnak vannak kitéve.

Elolvasom a cikket