„A finnek gondoskodjanak a vésztartalékokról, és észszerűen készüljenek fel”

Tóth László Levente
2023. december 15. péntek. 6:42

Salonius-Pasternak, a finn Külpolitikai Intézet vezető kutatója az Ylen A-Studio adásában Antti Häkkänen finn védelmi miniszterrel vitatta meg a Nyugat Ukrajnának nyújtott támogatását, miután Pasternak egy korábbi interjúban utalt arra, hogy a finn tartalékosoknak fel kellene készülniük Oroszország ellen. Salonius-Pasternak azt tanácsolta a finneknek, hogy otthon gondoskodjanak a vésztartalékokról, és ésszerűen készüljenek fel. Megismételte utasításait az X üzenetküldő szolgáltatásban is.

A finn tartalékosoknak 2025-ben életük legjobb formájában kell lenniük – mondta Charly Salonius-Pasternak, a finn Külpolitikai Intézet vezető kutatója az Ylen Ykkösaamu műsorában adott interjúban. Az interjú, illetve a megjegyzés széles körben figyelmet és némi zavart is keltett. Ez is közrejátszott abban, hogy felkérték Salonius-Pasternakot: fejtse ki nézeteit az Ylen A-Studio adásában, ahol Salonius-Pasternak Antti Häkkänen védelmi miniszterrel tárgyalt a Nyugat Ukrajnának nyújtott támogatásáról – írja a Helsingin Sanomat.

A finn katonák 1940-ben térnek vissza Petsamóba, miután a téli háborúban a szovjetek kivonultak a megszállt területről

A finn katonák 1940-ben térnek vissza Petsamóba, miután a téli háborúban a szovjetek kivonultak a megszállt területről

Fotó: Pressens Bild / TT NYHETSBYRÅN / TT News Agency via AFP

Amikor Salonius-Pasternakot a műsorban megkérdezték, szerinte valóban Oroszország fenyegeti-e Finnországot, a kutató úgy vélte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök téves számításokat végezhet, ha úgy véli, hogy az Ukrajnának nyújtott amerikai és más európai támogatások gyengülnek „Nem mondom, hogy valószínű. Finnország jól felkészült, de abszurd lenne nem a lehető legrosszabb forgatókönyvre felkészülni” – mondta Salonius-Pasternak. Häkkänen honvédelmi miniszter mérsékeltebb álláspontot képviselt a vitában. Häkkänen szerint „Oroszország még mindig ugyanaz a régi Oroszország”, amely évszázadok óta agresszív.

Antti Häkkänen finn védelmi miniszter

Antti Häkkänen finn védelmi miniszter

Fotó: SIMON WOHLFAHRT / AFP

Häkkänen szerint most a „szomszédok zörgetése” sötétebb és erőszakosabb irányba ment, de Finnország helyzete mindenekelőtt a védelmi együttműködésnek köszönhetően jó. A NATO-országok, az északi védelmi dimenzió és Finnország nemzeti védelmi képessége nagyon erős északi fellegvárat alkotnak – véli Häkkänen. A finn honvédelmi miniszter erősen hisz ugyanis a NATO katonai szövetség ötödik cikkében, amely együttműködésre és kölcsönös segítségnyújtásra kötelezi a tagországokat, ha egy tagállamot fegyverrel támadnak meg. „Ha nem része a NATO-nak, akkor veszélyes terület” – mondta ennek kapcsán Häkkänen.

Finn katonák vesznek részt az Aurora 23 hadgyakorlaton a svédországi Oskarshamn kikötőjében 2023. május 2-án

Finn katonák vesznek részt az Aurora 23 hadgyakorlaton a svédországi Oskarshamn kikötőjében 2023. május 2-án

Fotó: Adam IHSE / TT News Agency / AFP

Salonius-Pasternak azt tanácsolta a finneknek, hogy otthon gondoskodjanak a vésztartalékokról, és ésszerűen készüljenek fel. Megismételte utasításait az X üzenetküldő szolgáltatásban is. Salonius-Pasternak szerint a felkészüléshez több képzésre, valamint új tartalékos katonákra és a finn iparra is szükség van. Häkkänen védelmi miniszter a következő napokra ígért további tájékoztatást a lőszergyártás növeléséről. Häkkänen a tartalékosokon kívül másoknak is ajánlotta a kocogást.

Elolvasom a cikket