Ez az egyszerű szokás csökkentheti a mellrák kialakulását a nőknél

A londoni Rákkutató Intézet munkatársainak a tanulmányából kiderült, hogy az olyan gyakorlatok, mint a séta, a kerékpározás és más sportok csökkentették a betegség kialakulásának esélyét a menopauza előtt. Tehát rájöttek, hogy a legaktívabb életmódot folytató nők részesültek a legnagyobb előnyökben.

Ezek az eredmények azt az erős bizonyítékot egészítik ki, hogy a fizikai aktivitás jót tesz az egészségünknek. Kutatásunk kiegészíti azt a bizonyítékot, hogy a szabadidős fizikai aktivitás magasabb szintje csökkentheti a menopauza előtti emlőrák kockázatát – mondta dr. Michael Jones, az intézet munkatársa.

További kutatásokra van szükség.

A szakértő azonban kiemelte, hogy még mindig van feladatuk, ugyanis jobban meg kell érteniük a fizikai aktivitás és a csökkent mellrák kockázata közötti kapcsolat mögött meghúzódó biológiát. Egyelőre azt sem tudják, hogy mi az oka annak, hogy a kockázati tényezők között van az életkor, a családi anamnézis, a magasság, a túlsúly, az alkohol és az, ha a betegségen már korábban átesett valaki.

Korábbi kutatások kimutatták, hogy a heti 6,5 órás gyaloglás akár 30 százalékkal is csökkentheti a mellrák kialakulásának a kockázatát. Ez azt jelenti, hogy napi 45-46 perc séta lenne szükséges egy héten. A szakértők egyetértenek abban, hogy ösztönözni kell a nőket az aktív testmozgásra, valamint a férfiakat is, hiszen más betegségek kialakulásában is fontos szerepet játszik az életmód.

Ezek a mellrák leggyakoribb tünetei:

  • tapintható csomó a mellben;
  • fájdalom a mellben vagy a mellbimbóban;
  • duzzadt mell;
  • folyadék szivárgása a mellbimbóból;
  • az emlőbimbó vagy ez emlő bőrének a megváltozása;
  • befelé fordult mellbimbó.

Elolvasom a cikket