Mi is az a betegség, amiről sokat hallhattunk a Dr House-ban?

Magyar Tibor
2023. december 15. péntek. 17:30

A lupusz egy – főként fogamzóképes korban lévő nőket érintő – krónikus autoimmun betegség, amelyben az immunrendszer megtámadja a szervezet saját sejtjeit, szöveteit.

A betegség általában több szervrendszert is érint, így a tünetek nagyon változatosak, betegenként különbözők lehetnek. Jellemző a bőr, az ízületek, a szív, a tüdő, a vese és a vérsejtek érintettsége. A lupusz nem gyógyítható, de ha időben felismerik, a betegség jól kezelhető, és csökken a szövődmények kialakulásának valószínűsége is.

A betegség lefolyása lehet enyhe, de súlyos is. A szisztémás tünetek közé tartozik többek között a láz, feldagadt végtagok, mellkasi fájdalom, hajhullás, fekélyek a szájban, feldagadt nyirokcsomók, tartós fáradtság és vörös kiütések. A diszkoid tünetek közé tartozik cukorszint rohamos csökkenése, nem megfelelő vérképződésből adódó orrvérzés, furunkulusra megtévesztően hasonlító kifakadó gennyképződés a felesleges fehérvérsejtek kicsapódásával, kirobbanást vagy kinyomást követő maradandó hegképződés, illetve a gennyes sebek kiürülés helyett begyulladhatnak és betokosodhatnak. A lupusz esetében – megfelelő és óvatos módon – a megérett gennyes csapok kiüríthetők.

A lupusz pontos okát nem ismerjük. Valószínűleg genetikai, hormonális és bizonyos környezeti tényezők együttes fennállása vezet a saját szöveteket megtámadó ellenanyagok kialakulásához, az immunrendszer abnormális működéséhez.

A lupuszt nehéz diagnosztizálni, mivel a tünetek változatosak, jönnek-mennek, és sok más betegséget utánozhatnak. A diagnózishoz elengedhetetlen az alapos fizikális vizsgálat és a részletes kórtörténet. Vér- és vizeletvizsgálatra is szükség van.

A kezelés mindig az adott betegtől, a tünetek súlyosságától és az érintett szervrendszerektől függ. Az időben elkezdett kezeléssel jó életminőség érhető el.

Az egyik legismertebb lupuszban szenvedő személy Selena Gomez. Előtte Michael Jackson volt, akit 1983-84-ben diagnosztizáltak.

Elolvasom a cikket