Orbán Viktor: Ez egy rossz formája a segítségnyújtásnak

Orbán Viktor az interjú elején közölte, hosszú és nehéz vita zajlott nyolc órán keresztül Ukrajnáról. Legyen világos, hogy Ukrajna nem készült fel, hogy az unió tagja legyen, és térjünk vissza erre később, de nem lehetett meggyőzni az uniós vezetőket – tette hozzá. Ez egy rossz formája a segítségnyújtásnak.

Volt két komoly érvük: ők 26-an vannak, valamint Magyarország ezzel nem veszít semmit, mert a végső szót a nemzeti parlamenteknek kell majd kimondania.

A miniszterelnök szerint 75 olyan alkalom lesz a jövőben, amikor meg lehet állítani a folyamatot, de ők mindenképpen el akartak indulni. Magyarország nem akar részt venni ebben a döntésben, és elhagytam a termet.

Orbán Viktor közölte, hogy az 50 milliárd eurós forrást Ukrajnának már megvétózta. Valamikor rendkívüli csúcs lesz februárban erről a pénzről. Én csak Magyarország nevében tudok beszélni – tette hozzá.

A kormányfő rámutatott arra, hogy egy ilyen rossz döntésnek lehetnek negatív következményei.

Egyetlen pillanatig nem fogunk habozni, mert ennek a döntésnek a negatív következményeit nem fogjuk megfizetni.

El sem kellett volna indulni ebben az irányba, és Magyarországnak annyi lehetősége van, hogy figyelmeztet, hogy ez egy rossz döntés volt. Hasonló volt a helyzet a migrációban, amikor a negatív döntéseket nem vállalta fel Magyarország – tette hozzá.

A szankciók esetében is hasonló a helyzet a mostani rossz döntéshez. A legvégső döntést majd a magyar parlament mondja ki Ukrajna ügyében.

„A magyarok pénzét oda akarják adni a háború folytatására, és ezt nem fogadtuk el”

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy Ukrajna megsegítésére is közös hitelt akar felvenni az unió. Magyarországnak nem érdeke, hogy az unió úgy gazdálkodjon, hogy hitelt vegyünk fel – tette hozzá.

Az ukrán helyzet rosszul áll, meg kéne állítani a háborút, és nem több pénz kellene.

A magyarok pénzét oda akarják adni a háború folytatására, és ezt nem fogadtuk el – mondta a kormányfő. Itt azonnali érdeksérelem volt, és el sem lehetett indulni ezen az úton.

Jobb később, mint soha

A hazánknak járó uniós források egyharmadának a feloldása kapcsán Orbán Viktor elmondta: jobb később, mint soha. Kiemelte, hogy ezek a pénzek járnak nekünk. Az elmúlt év nehéz volt, de a magyar gazdaság átvészelte ezt az időszakot uniós pénz nélkül is. – Van hajlam Brüsszelben arra, hogy visszaéljenek a hatalmukkal – fogalmazott.

Elmondta, hogy a többi ország módosítani akarja az unió hétéves költségvetését, amit Magyarország megvétózott. – Ha valaki módosítani akarja a költségvetést, akkor ez egy jó alkalom hazánknak, hogy megkapjuk, ami jár nekünk – tette hozzá.

Objektum doboz

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy bár tiltja a magyar alkotmányos rendszer, hogy külföldről fogadjon el forrást, de 2022-ben megtalálták a kiskapukat arra, hogy külföldről érkező pénzeket használjanak.

A szuverenitásvédelmi törvény ezeket a kiskapukat bezárta, és azt remélik, nem tudnak dollárok begurulni a baloldalhoz – mondta a kormányfő.

Akik a törvény ellen szólalnak fel, azok egyfajta önfeljelentést tesznek, most a zsoldosok tiltakoznak, de nem is az volt a cél, hogy nekik tetsszen a törvény.

Magyarországnak kapcsolatokat kell építenie a világban, nem elszigetelődni kell, hanem jól kell bekapcsolódni a nemzetközi életbe – ismertette a kormányfő.

A nemzeti konzultáció abban segíti az embereket, hogy olyan kérdésekben mondják el a véleményüket, amikről ritkán beszélnek.

A nemzeti konzultáció is segített abban, hogy az Ukrajnának járó források ügyében vétózni tudtam.

Orbán Viktor szerint a legfontosabb, hogy a végén a magyar nép által megválasztott személyek döntenek majd Ukrajna tagságáról és más fontos kérdésekben is.

Elolvasom a cikket