Az izraeli hadsereg bevetette a mesterséges intelligenciát Gázában

A kritikusok szerint a rendszer jelenleg legjobb esetben is csak bizonyítatlannak mondható. Emellett a technológia igazolást adhat több ezer palesztin civil megölésére.

Úgy tűnik, hogy a jelenlegi egy olyan támadás, amelynek célja a Gázai övezet teljes elpusztítása – mondja Lucy Suchman, az angliai Lancaster Egyetem professzor emeritusa, akinek a katonai technológiák a szakterülete. Szerinte az eddigi katonai lépésék nem azt a szelektív és a szenzitív stratégiát tükrözik vissza, amelyről a mesterséges intelligencia kapcsán beszél az izraeli haderő. Más szakértők is kételkednek abban, hogy bármely mesterséges intelligencia – a következmények figyelembevételével – képes-e akár részlegesen is kiváltani az embert a csatatéren.

Az AI-algoritmusok közismerten hibásak, magas hibaarányt figyeltek meg a pontosságot és biztonságot igénylő alkalmazásokban – figyelmeztet Heidy Khlaaf, a Trail of Bites technológiai biztonsági cég AI Assurance mérnöki igazgatója.

Ezen aggodalmak ellenére a legtöbb szakértő egyetért abban, hogy ez egy új szakasz kezdete az AI hadviselésben való használatában.

Az algoritmusok sokkal gyorsabban képesek átszűrni a hírszerzési adatok halmazát, mint az emberi elemzők, mondja Robert Ashley, az Egyesült Államok Védelmi Hírszerző Ügynökségének korábbi vezetője. Emellett a mesterséges intelligencia használata a célzás elősegítésében is nagy segítséget jelenthet a parancsnokok számára.

„Gyorsabban fogsz döntéseket hozni, mint az ellenfeled, valójában ez erről szól” – mondta.

Elolvasom a cikket