Az ukrán cégek 40 százaléka úgy gondolja, hogy a háború 2025-ben ér véget

A jelentés szerint a 2023. december első felében végzett felmérésben a kamarai tagvállalatok 108 vezetője és felsővezetője vett részt, a válaszadók 76 százaléka cégvezető. A kutatást végzők azt kérdezték a válaszadóktól, hogy szerintük mikor ér véget az ukrajnai háború. A cégek 40 százaléka úgy véli, hogy a háború 2025-ben ér véget, 24 százalék 2024-re, 17 százalék 5 éven belülre teszi a háború végét. A többi 19 százalék a „nehéz válaszolni”, „a szövetségesek támogatásától és Ukrajna lépéseitől függ”, 2026–2027, „több mint öt év”, „10 év alatt” válaszokat adta.

Ugyanakkor a háború ellenére a cégek 74 százalékának sikerült elérnie a tervezett pénzügyi eredményeket 2023-ban, 27 százalék többet ért el a tervezettnél, de 24 százalék nem érte el a tervezett pénzügyi eredményt. A vállalkozások képviselői 2024-re is előrejelzést adtak cégeik bevételeiről, létszámáról és befektetéseik mértékéről. Így a kamarai tagvállalatok 46 százaléka bevételnövekedést remél, 41 százalékuk úgy véli, hogy a bevétel nem változik, 13 százaléka pedig csökkenést jósol.

A válaszadók 55 százaléka ugyanakkor azt jelzi, hogy a vállalati létszám változatlan marad, 33 százalék növeli a létszámot, 12 százalék pedig létszámcsökkenésre számít. A tagvállalatok 54 százaléka jelezte, hogy befektetései változatlanok maradnak. A vállalatok 37 százaléka a beruházások növekedését, 9 százaléka pedig a csökkenését jósolja. Emellett a megkérdezett cégek megnevezték azokat a lépéseket, amelyeket az ukrán kormánynak meg kell tennie annak érdekében, hogy jelentős mértékben segítse a vállalkozásokat a helyszínen.

Az első 3 lépés között szerepel: a nemzetbiztonság és védelem megerősítése, Ukrajna területének aknamentesítése (24 százalék), valódi és hatékony igazságügyi reform végrehajtása (23 százalék), az ellátási láncok védelmének biztosítása a határokon és a tengeren, logisztikai helyzet (20 százalék).

További lépések közé tartozik a külföldi kölcsönök osztalék- és/vagy kamatfizetésére vonatkozó devizakorlátozások enyhítése, az adójogszabályok kiszámíthatóságának és stabilitásának biztosítása, valamint az egyértelmű és átlátható könyvelési eljárás, a politikai kockázatok biztosítási fedezetének bővítése.

Elolvasom a cikket