Fogatlan oroszlán a német hadsereg

Ahogy arról korábban már többször beszámoltunk, a német fegyveres erők az utóbbi időben komoly problémákkal küzdenek, egy tavasszal készült állapotfelmérés szerint a német hadsereg siralmas állapotban van. A hadsereg egyre égetőbb létszámhiánya miatt Boris Pistorius német védelmi miniszter a sorkatonaság visszaállítását fontolgatja – számolt be a Spiegel.

A jelenleg 183 ezer fős létszám fenntartása is problémát jelent, ráadásul a német haderőfejlesztési terv értelmében 2031-ig 203 ezer főre kellene növelni a fegyveres erők létszámát.

A lap szerint a tárcavezető több lehetőséget is vizsgál, egyebek mellett a Svédországban alkalmazott modellt. „Ott minden fiatal férfit és nőt besoroznak, de csak egy bizonyos részük teljesíti végül az alapszintű katonai szolgálatot. Valami ilyesmi nálunk is elképzelhető lenne, ez is része a megfontolásoknak” – részletezte Pistorius egy interjúban. Hozzátette: „Bármely modellt választjuk is, annak bevezetéséhez politikai többségre van szükség.”

Németországban 2011-ben, 55 év után függesztették fel a kötelező sorkatonai szolgálatot. Pistorius nem sokkal hivatalba lépése után ezt olyan hibának nevezte, amelyet nem lehet „egy szempillantás alatt” korrigálni. „Annak idején megvoltak a hadkötelezettség felfüggesztésének az okai. Utólag visszatekintve azonban ez hiba volt” – mondta nemrég a miniszter.

Olaf Scholz kancellár februárban – amikor szintén felvetődött a kérdés – még határozottan elutasította a sorkatonai szolgálat újbóli bevezetésének ötletét.

„Még a feltételei sincsenek meg a hadkötelezettség újbóli bevezetésének” – fakadt ki Marie-Agnes Strack-Zimmermann szabaddemokrata politikus, megjegyezve, hogy nincs megfelelő számú és kapacitású laktanya, elegendő személyzet a kiképzéshez, ráadásul a német kormányzat már rég megszüntetett minden, a kötelező katonai szolgálatra szánt forrást.

A jelenleg kormányzó hárompárti koalíció megállapodása úgy fogalmaz, a Bundeswehrnek hosszú távon demográfiailag is stabilnak és kiegyensúlyozottnak kell lennie. Arra a kérdésre, hogy ezt milyen módon kívánják elérni, Pistorius így válaszolt: „Augusztusban létrehoztunk egy személyzeti munkacsoportot. Megkaptam az első jelentést, amely 65 nagyon konkrét javaslatot tartalmaz a toborzásra, a felvételre, a kiképzésre és a belépési követelményekre vonatkozóan.” A végrehajtás a jövő év elején kezdődhet meg a tárcavezető szerint.

Az Olaf Scholz kancellár által másfél éve meghirdetett 100 milliárd eurós újrafegyverkezési program lényegében elakadt, az említett összeg jelentős részét nem hívták le. Elemzők szerint a beszerzési listán szereplő tételek közül sokat egyszerűen töröltek, a pénzek egy részét pedig polgári célokra használják fel.

Elolvasom a cikket