Francia közvetítéssel érhet véget az orosz–ukrán háború

Vladimir Putyin csütörtökön megerősítette: mindig kész a párbeszédre francia kollégájával, de szerinte Emmanuel Macron nem látja értelmét, ezért minden eszmecserével felhagyott – írja a Magyar Nemzet a Le Figaro nyomán. Mintegy válaszul, Emmanuel Macron francia elnök pénteken bejelentette: nem változtatta meg a telefonszámát, és mindig elérhető, ha orosz kollégájának, Vlagyimir Putyinnak bármilyen komoly javaslata volna az ukrajnai béke érdekében – fogalmazott a francia lap szerint.

Majd kifejtette: ha Putyin elnök párbeszédre és komoly javaslatokra vágyik, a továbblépés, a konfliktus lezárása és a tartós béke megteremtése érdekében, vagyis tiszteletben tartva a nemzetközi jogot, és ezáltal az ukrán érdekeket és szuverenitást, Franciaország mindig és ebben az esetben is egy olyan hatalom lesz, amely segít, és amely nem kíméli erőfeszítéseit az eredmény elérése érdekében.

A francia elnök egy európai csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón mondta mindezt, emlékeztetve, hogy milyen erőfeszítéseket tett az ukrajnai orosz invázió megakadályozására 2022 februárjában, majd annak megállítására az első hónapokban.

Elolvasom a cikket