Putyin független jelöltként indul a jövő évi elnökválasztáson

Szombaton Putyin támogatóinak egy jelentős csoportja, köztük több orosz politikai párt tagjai, véleményformálók, művészek és sportolók gyűltek össze a Moszkva belvárosában található Zarjadje koncertteremben, hogy hivatalosan is bejelentsék a hivatalban lévő orosz vezető jelölését célzó akciócsoport létrehozását. Maga Putyin nem volt jelen az eseményen.

Az orosz törvények szerint ahhoz, hogy valaki függetlenként indulhasson, egy legalább 500 főből álló csoport támogatását kell megszereznie.

A szükséges határozatképesség elérése után a gyűlés egyhangúlag támogatta Putyin jelölését. Amikor megkérdezték, hogy támogatják-e a jelöltségét, a helyi média által megosztott videók szerint az egész hallgatóság felállt, és támogatásukról biztosították a jelenlegi államfőt.

Közben Andrej Turcsak, a kormányzó Egységes Oroszország párt főtanácsának titkára elmondta, hogy a jelölési eljárások lezárultával megalakul a kampányközpont.

Az orosz elnök a múlt héten jelentette be újraindulási szándékát egy ünnepségen, amelyen Oroszország Hőse kitüntetéseket adott át az Ukrajna elleni katonai műveletben részt vett katonáknak. Akkor a Donyecki Népköztársaság (DNR) parlamentjének elnöke, Artyom Zsoga kérte fel a jelöltségre, aki szintén a donbasszi konfliktus kitüntetett veteránja. Zsoga dicsérte az orosz elnököt, amiért igyekezett segíteni a régiót kitörni az ukrán uralom alól. Azt is mondta, hogy nemcsak Donbassznak, hanem az egész országnak szüksége van Putyinra mint vezetőre. A DNR három másik volt ukrán területtel együtt tavaly ősszel nyilvános népszavazáson elsöprő többséggel szavazott az Oroszországhoz való csatlakozásra.

Putyin négyszer indult az elnökválasztáson, háromszor függetlenként. Az egyetlen kivétel 2012-ben volt, amikor az Egységes Oroszország párt jelöltje volt.

Az elnökválasztást Oroszországban 2024. március 15–17. között tartják, a beiktatásra pedig május elején kerül sor. Putyin riválisai között valószínűleg ott lesz Gennagyij Zjuganov, a Kommunista Párt vezetője, de más pártok, köztük a Liberális Demokrata Párt (LDPR) és az Új Emberek is jelezték, hogy jelöltet akarnak állítani.

Elolvasom a cikket