Dróntámadás ért egy amerikai hadihajót

MH/MTI
2023. december 17. vasárnap. 10:24

A pilóta nélküli légi járműveket egyirányú támadó drónoknak minősítették, és a USS Carney irányított rakétás romboló lőtte le őket szombat reggel – közölte közleményében az Egyesült Államok Központi Parancsnoksága (CENTCOM). A térségben lévő hajókban nem keletkezett kár, és sérültekről sem érkezett jelentés a közlemény szerint.

Az USS Carney az izraeli-Hamász konfliktus október 7-i kezdete óta több ilyen támadást is kivédett, és olyan rakétákat és drónokat semmisített meg, amelyeket a Pentagon a Hútikhoz kapcsolt. A CENTCOM azt is állította, hogy a támadásokat „teljes mértékben Irán tette lehetővé”. Ebben a hónapban több kereskedelmi hajót is rakéták találtak el a Vörös-tengeren.

Az eszkalálódó támadások arra késztettek néhány nagy hajózási társaságot, köztük a Maersket, hogy elkerüljék a területet. A Mediterranean Shipping Company (MSC) szombaton bejelentette, hogy hajói felhagynak az áthaladással a Szuezi-csatornán, miután pénteken megtámadták az MSC Palatium III konténerhajót a Vörös-tengeren. Az MSC Palatium III tűzkárt szenvedett, és kivonták a forgalomból, de a legénység egyetlen tagja sem sérült meg.

A hajók átirányítása a Jóreménység-fok körül egyes esetekben több nappal meghosszabbítja az utazási időt, és mindaddig folytatódik, amíg a Vörös-tengeri átkelés nem lesz biztonságos – közölte az MSC. „Megértésüket kérjük e súlyos körülmények között” – írták.

Elolvasom a cikket