Hasznos tippek meghűlés ellen

A megfázást több különböző vírus okozhatja. A jellemzően a rhinovírusok, az enterovírusok, az adenovírusok és a parainfluenzavírusok felelősek a tünetekért. Cseppfertőzéssel, tüsszentéssel, szennyezett tárgyak felületével fertőznek, és a hideg, téli időszak kedvez a terjedésüknek.

Az évnek ebben a szakában ugyanis kevesebb vitaminhoz, gyümölcshöz jut a szervezetünk. A napsütés és a szabad levegőn történő mozgás hiánya is gyengíti az immunrendszert. A hideg levegő hatására az orr- és a garat nyálkahártya ellenálló képessége csökken, aminek következtében könnyebben okoznak fertőzést a vírusok.

A megelőzésen van a hangsúly!

Nagyon fontos, hogy az évszaknak megfelelően, rétegesen öltözködjünk, és ne hanyagoljuk el a sapka és a meleg sál viselését sem! Különösen most, amikor a nátha és az influenza mellett a koronavírus-járvány is nehezíti az életünket. A megfázás miatt meggyengült immunrendszerünk kevésbé tud ellenállni a koronavírus-fertőzésnek.

Az öltözködés mellett az immunrendszert támogató vitaminok pótlására is fokozottan figyeljünk! A természetes C-vitamin pótlása – szezonális gyümölcsök, citrusfélék fogyasztása – mellett tablettákkal is kiegészíthetjük a vitaminbevitelt. A C-vitamin mellett a D-vitamin is jelentős szerepet játszik az immunrendszerünk megfelelő működésében. Természetes vitamin- és ásványi anyag forrás a méz, illetve a méhpempő is, amelyeket szintén érdemes beiktatni a táplálkozásunkba.

A higiéniai előírások betartása szintén segíti a megelőzést, illetve azt, hogy ne adjuk át másnak a fertőzést, ha már elkaptuk. A közös használati tárgyak (evőeszközök, klaviatúra, tv-távirányító stb.) rendszeres fertőtlenítése mellett a gyakori kézmosást sem lehet elégszer hangsúlyozni. Ha rendszeresen utazunk tömegközlekedéssel, akkor kifejezetten figyeljünk oda az alapos, legalább fél perces, meleg vizes, szappanos kézmosásra!

Naponta iktassunk be 20-30 perces szabad levegőn történő mozgást, a vérkeringést és az immunrendszer működését egyaránt fokozza.

Tippek a nátha tüneteinek enyhítésére

A meghűlés tüneteit szerencsére számos praktikával csökkenthetjük. Egy forró fürdő után az ágyban forró italt iszogatva hamarabb kiizzadhatjuk magunkból a betegséget. Jól ismert házi praktika a zöldségekben gazdag húsleves fogyasztása. A folyadékpótlás mellett rengeteg ásványi anyaggal és tápanyaggal is támogatjuk a szervezetünket, ha figyelünk a helyes étrendre.

Jótékony hatással bírnak a különböző illóolajok és gyógyteák is. Eldugult orr esetén az eukaliptusz-olaj lehet kedvező hatású, torokfájásra pedig a diófalevél, a kamilla-, a borsmenta- és a zsályatea napi 2-3 csészével fogyasztva enyhíti a tüneteket. A forró bodzatea, hársfával és csalánnal keverve szintén a nátha esetén javasolt gyógytea. A gyógynövényes inhalálást is érdemes kipróbálni, a forró nedűt öntsük egy nagyobb edénybe. Hajoljunk fölé, és a fejünkre terítsünk törölközőt, hogy a gőz ne illanjon el. Mélyeket lélegezve a torokfájást, orrdugulást kezelhetjük ezzel az eljárással.

Illóolajok párologtatásával nemcsak kellemes hangulatot, közérzetet varázsolhatunk a gyógyuláshoz, hanem a szoba levegőjét is fertőtleníthetjük. A teafaolaj antimikrobiális hatással rendelkezik. A boróka- és a levendulaolaj a légzőszervi megbetegedések esetén hasznos. Megfázás esetén az eukaliptusz- és a rozmaringolaj párologtatása is ajánlott. A láz csökkentését a borsmenta- és a citromolaj segítheti elő, az immunrendszer támogatására a vérnarancsot próbáljuk ki.

Súlyosabb tünetek, láz vagy torokfájás esetén aszpirin vagy hasonló láz- illetve fájdalomcsillapítók szedése is indokolt lehet. Ha az állapot 3-4 napon belül nem javul vagy súlyosbodik, akkor mindenképpen vegyük fel a kapcsolatot a háziorvossal!

A vitaminok szedése mellett tehát számos más módszer is létezik, amellyel elősegíthetjük a védekezőképességünk hatékonyabb működését. Érdemes fokozottabban odafigyelni az egészségre a téli időszak beköszöntével, hogy ne a betegségekkel kelljen foglalkozni.

Elolvasom a cikket