Vučić megerősödve került ki a választásból

Vučić ezek után rövid sajtónyilatkozatot adott. Azt mondta „Kétségtelen, hogy Belgrádban a Szerbia nem állhat meg listája kapta a legtöbb szavazatot, pedig azt mondták, nem így lesz. Vannak választások, amelyek nagyon fontosak, ilyen a Vajdaságé. A Szerbia nem állhat meg listáján szereplő 120 képviselő közül, 67 és 69 szerez mandátumot. A Szerbia az Erőszak Ellen lista lett a második 28-29 képviselővel. Harmadik helyen a Vajdasági Magyar Szövetség áll 9 mandátummal, majd az SPS 7, a Nada 6, az Orosz Párt pedig 1 mandátummal. A koalícióval együtt a parlamenti mandátumok csaknem 75 százaléka lesz nálunk”.

Negyed 12 körül egymás után szólaltak meg a választásokon résztvevő pártok vezetői. Köztük Ivica Dačić, az SPS elnöke. Ő azt mondta, a választások egyértelműen jogszerűen, demokratikus körülmények között zajlottak, a végeredmény, ha bizonyos szempontból csalódást keltő is, megkérdőjelezhetetlen. Egyúttal gratulál Vučićnak, és jelezte, minden szinten készek vele együttműködni.

Vučić máris nyert

Korábban Ana Brnabić miniszterelnök a választási központból fél 10 körül azt közölte a sajtóval: egy 240 szavazóhelységből vett minta 50 százalékos feldolgozottsága alapján Aleksandar Vučić Szerbia nem állhat meg listája 47,1 százalékos támogatottsággal rendelkezik. A számlálás előrehaladásával is csak csekély mértékű a lemorzsolódás ezek szerint.

A legkiélezett küzdelemre Belgrádban lehetett számítani, de az előzetes eredmények alapján a Szerbia nem állhat meg a fővárosban is az első helyen végzett 38,3 százalékkal, míg az ellenzéki Szerbia az erőszak ellen 35,2 százalékkal a második.

Az első végeredmény egyébként 9 óra körül az ausztriai Linzből érkezett be. A megszámlált 187 szavazat alapján Aleksandar Vučić és az SNS listája 124, a Szerbia az Erőszak Ellen Párt 25, a Szerb Radikális Párt 4, a Zavetnici-Dveri koalíció 9, a NADA koalíció 3, az SDS-DJB koalíció egy szavazatot szerzett, a Mi vagyunk a nép hangja 16-ot , az Usame Zukorlić vezette lista pedig egyet.

Maga Vučić az SNS választási központjában nyilatkozott röviden a sajtónak. Azt mondta:

– Az eredmények jobbak lesznek a becsléseknél. Hozzátette: – Belgrádról nem tudok mit mondani, mert Belgrádban egyetlen szavazatot sem számoltak még meg.

Az IPSOS/CeSID legfrissebb adatai szerint este 7 óráig a választók 55,9 százaléka szavazott. A hivatalos részvételi arány 18 óráig 51,93 százalékos volt. Tavaly ugyanebben az időpontban 50,82 százalékos részvételről adott hírt a választási bizottság. Ami a tartományi választásokon való részvételt illeti, eddig a választók 56,3 százaléka ment el, míg tavaly este 7 óráig 58,9 százalék.

A felmérések szerint Vučićék 128 helyet szerezhetnek a 250 fős képviselőházban. Ez 8 hellyel több, mint amennyit tavaly sikerült elnyerniük.

Békés választások

Érdemes megemlíteni, hogy Albin Kuri koszovói miniszterelnök megtiltotta, ahogy az ország szerb lakosai a szavazóurnákhoz járuljanak, ezért hajnalban jelentős torlódás alakult ki a határon. Tömegek keltek ugyanis útra azért, hogy voksolhassanak.

A választási bizottság szerint ezt leszámítva nyugodt volt a voksolás, nagyobb szabálytalanságot csak néhány helyen észleltek. A testület kapott bejelentést arról, hogy volt egy szavazóhely, ahol az egyik szavazó ki akarta nyitni a szavazóurnákat, ám a választási bizottság, valamint a hivatalos szervek ezt megakadályozták.

Megfigyelők szerint a legtöbb helyen eljárásbeli szabálytalanságok történtek, például a voksolók nem a megfelelő urnába dobták a szavazatukat vagy a bizottság nem ellenőrizte a szavazó személyazonosságát. Egyes megfigyelők szerint több helyen nyomást gyakoroltak a szavazókra, de olyan is történt, hogy a kampánycsend ellenére a szavazóhelyek környékén propagandaanyagot osztogattak. A hivatalos és végleges eredményeket csütörtökig kell nyilvánosságra hozni, ám ha meg kell ismételni néhány helyen a voksolást, akkor csak néhány hét múlva várhatók végleges adatok.

Küszöbérték

A 3 százalékos parlamenti küszöböt a felmérések szerint hat szerb, valamint néhány kisebbségi párt lépheti át. A nemzeti kisebbségek pártjainak parlamentbe jutása nem a háromszázalékos küszöb elérésétől függ: a természetes választási küszöb használata van érvényben, ami azt jelenti, hogy annyi kisebbségi képviselő kerülhet be a parlamentbe, ahányszor az egy mandátumhoz szükséges szavazatszámot megszerzi egy nemzeti kisebbségi párt anélkül, hogy el kellene érnie a 3 százalékot. Egy három éve elfogadott törvénymódosítás szerint a természetes küszöb meghatározásakor a kisebbségi pártokra leadott szavazatoknál 1,35-ös szorzót használnak.

A pártelnökök voksuk leadásakor egybehangzóan azt mondták: jó eredményre számítanak.

A valamivel több mint 6,5 millió szavazójoggal rendelkező szerb állampolgár összesen 18 lista közül választhatott, míg a tartományi parlament helyeiért 13 lista jelöltjei versengtek. Emellett Szerbia 65 önkormányzatában, a többi között Belgrádban is választást tartottak, amelynek a legfőbb kérdése, hogy a Szerb Haladó Párt meg tudja-e tartani hatalmát vagy az ellenzék kilenc év után átveheti a főváros irányítását.

Elolvasom a cikket