A kapcsolatok szorosabbra fűzéséről egyeztetett a kínai külügyminiszter és az észak-koreai külügyminiszter-helyettes

MH/MTI
2023. december 18. hétfő. 10:01

Kína kész elmélyíteni a két ország közötti kapcsolatokat és együttműködést több területen – jelentette ki a kínai tárcavezető, Vang Ji, hozzátéve: hazája mindig is stratégiai kitekintéssel kezelte a két ország közötti kapcsolatokat.

Pak Mjung Ho észak-koreai külügyminiszter-helyettes szintén a kétoldalú kapcsolatok szorosabbá tételét hangsúlyozta annak érdekében, hogy Phenjan és Peking „közösen lépjenek fel közös érdekeik védelmében”, valamint „megőrizzék a régió békéjét és stabilitását”.

Észak-Korea és Kína 1961-ben kötött kölcsönös segítségnyújtási szerződést, melyben kötelezettséget vállaltak arra is, hogy katonai segítséget nyújtanak a másiknak egy harmadik fél támadása vagy támadási kísérlete esetén. Jövőre lesz 75 éve, hogy a két ország felvette egymással a diplomáciai kapcsolatokat, és Pak a hivatalos közlések szerint az erről szóló megemlékezéseket is előkészíti mostani pekingi látogatásával.

Vasárnap és hétfőn Phenjan két ballisztikus rakétát is felbocsátott. A dél-koreai, a japán és az amerikai kormány közlése szerint vasárnap este egy rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát indítottak, hétfőn pedig ezer kilométert tett meg egy Phenjan környékéről kilőtt újabb rakéta. Észak-Koreának ENSZ-határozatok tiltják a ballisztikus rakéták fejlesztését, amelyek nukleáris robbanófejek célba juttatására is képesek lehetnek.

Elolvasom a cikket