Bővül az embercsempészek elleni osztrák–magyar együttműködés

MH/MTI
2023. december 18. hétfő. 21:07

További rendőrökkel és új rendőrőrssel is bővül a Róka fedőnevű együttműködés, amelynek keretében osztrák rendőrök Magyarország területén helyi kollégáikkal együttműködve lépnek fel az embercsempészekkel szemben – közölte hétfőn Gerhard Karner osztrák belügyminiszter Kismartonban.

Karner szerint a közös magyar-osztrák akcióban részt vevő osztrák rendőrök számát az eddigi 40-ről 60-ra növelik és új rendőrőrsöt is nyitnak a meglévő lanzenkircheni mellett a dél-burgenlandi Rábakeresztúron (Heiligenkreuz) 2024 első felében.

Az osztrák belügyminiszter azt mondta, hogy a művelet más határvédelmi intézkedésekkel együtt „sikereket hozott”, amit szerinte az is bizonyít, hogy míg a múlt hónapban 84 illegális bevándorlót tartóztattak fel Burgenlandban, 2022 novemberében számuk még csaknem 9000 volt.

Ausztria-szerte az idén nagyjából 660 embercsempészt fogtak el, ebből Burgenland tartományban 282-t. „Sikerült erőteljesen megzavarni az embercsempészek üzletét” – emelte ki Karner.

A burgenlandi határon az idén az osztrák hadsereg 450 katonája is besegített a határvédelembe. Klaudia Tanner védelmi miniszter hangsúlyozta, hogy a lakosság biztonság a legfőbb prioritás.

Elolvasom a cikket