Most informatikai végzettség nélkül is bárkiből MI-guru lehet

Az egyetem tájékoztatása szerint a MIA-n megszerzett elméleti tudás és gyakorlati ismeretek birtokában, bárki otthonosan mozoghat a mesterséges intelligencia világában. Mivel ez a jártasság egyre fontosabb, különös hangsúlyt fektetnek arra, hogyan lehet például a ChatGPT-t az olyan területeken hasznosítani, mint a marketing, a jog, a vállalati igazgatás, a gazdaság és pénzügy vagy éppen a társadalomtudományok. A képzésen ezért többek között a hallgatók megtanulhatják, miként lehet megadni a szükséges programnyelven a megfelelő utasításokat az MI-nek az elvégzendő feladattal kapcsolatban.

A mesterséges intelligencia segítségével a marketingesek pontosabb piaci előrejelzéseket készíthetnek, a jogászok gyorsabban dolgozhatnak fel adatbázisokat, a vállalati vezetők és gazdasági szakemberek hatékonyabb döntéseket hozhatnak, míg a társadalomtudományok szakemberei a nyelvi feldolgozás és elemzés területén kamatoztathatják a megszerzett tudást – hívta fel a figyelmet az ITK.

A Microsoft, a Google, valamint a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság által is támogatott képzés hallgatói az MI-kutatás világszínvonalú oktatóitól sajátíthatják el az első félévben például a mesterséges intelligencia alapú médiatartalom-generálás vagy a nyelvtechnológia eszközeinek ismeretanyagát, míg a második félévben az MI alapú alkalmazásfejlesztést, továbbá a nagy nyelvi modelleket is bemutatják nekik.

Az ITK külön büszkesége, hogy oktatója, Prószéky Gábor Széchenyi-díjas matematikus-nyelvész, az MTA Nyelvtudományi Kutatóközpontjának igazgatójaként már azelőtt kifejlesztette a PULI neurális nyelvmodellt, a „magyar ChatGPT-t”, mielőtt a mesterséges intelligencia világszerte berobbant volna a széles köztudatba.

Elolvasom a cikket