Az oroszok átvették az irányítást a sarkvidéken

A cikk szerint jelenleg csak Oroszországnak vannak olyan meteorológiai műholdjai, amelyek 63 fokos hajlásszögű elliptikus pályán keringenek. Így olyan, egyedülálló perspektívából figyelhető meg velük az Északi-sarkvidék, amire semmilyen más műholddal nincs mód.

Az Arktika-M hidrometeorológiai előrejelző-rendszer eddig csak a 2021. február 28-án felbocsátott Arktika-M-1 időjárási műholdat használta, amelynek fedélzeti vezérlőegységét szintén a Mars Tervezőiroda fejlesztette ki. December 16. óta azonban a két időjárási műhold együttes működésével már folyamatosan monitorozhatók a sarkvidék időjárását meghatározó paraméterek.

Ezáltal pontosabbá válik az időjárás-előrejelzés, és a meteorológusuk multispektrális képalkotó eljárással a felhasználók igényeire szabott előrejelzéseket tudnak készíteni. A pontos előrejelzéseket az északi-tengeri útvonalon közlekedő hajók és repülőgépek mellett a rendkívüli helyzetek minisztériuma és más hatóságok is jó tudják használni.

A moszkvai Mars Tervezőiroda 1955 júniusában jött létre. Az intézet a fedélzeti rendszerek és vezérlőegységek, valamint egyedi műszerek mellett elektronikai egységeket és tesztberendezéseket fejleszt és gyárt űreszközökhöz és a repülőgépipar számára.

A tervezőiroda egyedülálló vezérlőrendszer-fejlesztő, amely egyidejűleg dolgozik űrkutatási és légi közlekedési projekteken.

A vállalat 2019 óta robotrendszerek létrehozásával is foglalkozik, illetve ipari robotokhoz fejleszt motort.

Elolvasom a cikket