Bódis László: Magyarország 11. a világon az egymillió főre jutó Nobel-díjasok számában

MH/MTI
2023. december 20. szerda. 22:46

Bódis László tíz díjazottat köszöntött, közülük kerülnek majd ki az Ifjú Fizikusok Nemzetközi Versenyén induló magyar csapat tagjai. Közölte, azért fontos Magyarország számára a tudomány, mert a nagyjából tízmilliós lélekszám és a korlátozott mennyiségben rendelkezésre álló természeti erőforrások mellett a szürkeállomány az, amire számíthatunk. Ezt, mint mondta, a jelenlévők, a jövendő fizikusok is hordozzák a tehetségükben.

A helyettes-államtitkár úgy fogalmazott: a magyar gazdaság versenyképessége azon fog múlni, hogyan hasznosítjuk ezt a tudást, tehetséget.

A sikeres kutatáshoz, így a Nobel-díjhoz vezető eredményekhez három dolog kellett – mondta Bódis László az idei két magyar díjazott nyilatkozatai alapján. Ezek „a csapatszellem, a kitartás és a kutatások hasznossága” – foglalta össze, majd kiemelte a kutatások társadalmi hatásainak fontosságát, amelyek közé sorolta, mint legaktuálisabbakat, az energia körüli kérdéseket, az éghajlatváltozás kihívásait, és a mesterséges intelligencia hatásait.

Gazdasági értelemben azok az igazán nagy innovációk, tudományos eredmények, amelyek a gyakorlatba átültethetők – fogalmazott Bódis László.

Jenei Péter, a zsűri elnöke elmondta: a szokásosnál sokkal nehezebb volt kiválasztani azt a tíz középiskolást, akik közül egy fél évig tartó felkészítés után kialakul majd, kik lesznek az öt fős csapat tagjai, akik a 2024 júniusában Budapesten rendezendő fiatal fizikusok világversenyén Magyarországot képviselik.

Elolvasom a cikket