Halál kalkulátor: Hamarosan kiderülhet, kinek mennyi van hátra

Dán és amerikai tudósok kifejlesztettek egy új algoritmust, amely a jövőben emberi életek paramétereit felhasználva jósolhatja majd meg, hogy hogyan fogunk élni, illetve mikor fogunk meghalni. A „life2vec” modell 78 százalékos pontosságú, működését tekintve pedig olyan, mint a ma már jól ismert chatbotok – írja a Tények.

Az algoritmus egyelőre hatmillió ember életének nyolc évét alapul véve működik, amihez olyan adatokat adtak meg, mint a jövedelem, a szakma, a lakóhely, az esetleges sérülések és balesetek, valamint a terhességi előzmények. Ezek alapján akár azt is előre meg tudja állapítani, hogy idő előtt halunk-e meg, hogy mekkora bevételt szerezhetünk az elkövetkező években, vagy hogy kapunk-e a jövőben magasabb pozíciót a munkahelyünkön.

A projekthez felhasznált alanyok személyes információinak védelme érdekében a rendszer egyelőre még nyilvánosan nem érhető el sem magánszemélyek, sem cégek számára – közölte Sune Lehmann kutató a Daily Mail kérdésére.

Hozzátette, aktívan dolgoznak azon, hogy megoszthassák az algoritmust a nagyközönséggel is, ehhez azonban először teljes biztonságban kell tudniuk a résztvevők adatait.

Az algoritmus több problémát is felvet, ami miatt esetleg a későbbiekben egyeztetéseket kell még végezniük működésével kapcsolatban. Ilyen például, hogy a dán emberek mintái alapján nem biztos, hogy valós képet kap egy más helyen élő személy, valamint, hogy a helyi adatvédelmi törvény önmagában kizárja a használatát. Fennáll annak a veszélye is, hogy a megjósolt életforma nagyban befolyásolja a későbbi döntéseinket, illetve természetesen azt is, hogy sokan egyáltalán nem kíváncsiak a haláluk időpontjára.

Elolvasom a cikket