Kétszáz pályaművet díjaztak Petőfi-versek megzenésítésért

MH/MTI
2023. december 20. szerda. 21:53

A Petőfi Sándor születésének bicentenáriuma alkalmából tavaly meghirdetett könnyűzenei pályázat díjazottjai 600 ezer forint jutalomban részesültek – írták.

A beérkezett művek stílusa a teljes könnyűzenei spektrumot lefedi. A kezdő zenészektől Kossuth-díjas alkotóig számos előadó mérette meg magát. Volt olyan művész, köztük Pély Barnabás vagy Dely Domonkos, akik teljes lemezt szenteltek a Petőfi-versfeldolgozásoknak – olvasható a tájékoztatóban.

A pályázók 200 előre meghatározott Petőfi-vers közül választhattak – utalva ezzel is a költő születésének jubileumára. Hazai és határon túli, 18 évnél idősebb magyar előadók jelentkezhettek egyénileg vagy zenei formáció tagjaként.

A tájékoztató idézi Demeter Szilárdot, a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Petőfi Kulturális Ügynökség főigazgatóját, aki szerint Petőfi Sándor a legjobb példa arra, hogy az „úgynevezett magaskultúra és a popkultúra ugyanaz a kultúra”.

„Petőfi kulcsfogalmai, a szabadság és a szerelem a könnyűzene kulcsfogalmai is. Tehát nemcsak a költők, hanem a könnyűzenészek is Petőfi köpenyéből bújtak ki. A pályázatok alapján ezt a magyar popkultúra alkotói érzik is” – magyarázta a főigazgató.

A pályaművek elbírálását a Petőfi 200 Zenei Kollégium végezte. A zsűri elnöke Tátrai Tibor, tagjai Farkas Wellmann Endre, Dénes Adél, Both Miklós, Szalóki Ágnes, Pásztor Sámuel és Lobenwein Norbert voltak – áll a közleményben.

Elolvasom a cikket