Lesz Téli madárles madárszámlálási akció

MH/MTI
2023. december 20. szerda. 18:18

A december 28-án kezdődő és 2024. február 28-ig tartó akció célja a lakosság bevonása a környezetükben élő madarak megfigyelésébe, a védelmüket is segítő „közösségi tudomány” (citizen science) jellegű adatgyűjtésbe – közölte az MME szerdán az MTI-vel.

Mint írták, Magyarországon tavaly volt az első, téli madáretetőket és ezek környékét célzó lakossági adatgyűjtés. A 121 faj 85 750 egyede között a mezei veréb, a széncinege és a házi veréb volt a három leggyakoribb.

Az adatok beküldését az MME által fejlesztett, Android- és iOS-rendszert használó telefonokon és tableteken is működő Turdus applikáció könnyíti meg. Az okostelefont nem használók egy internetes adatbázisban is rögzíteni tudják a megfigyeléseket. Az adatbázisból négyféle, azonnal elérhető, dátumra szűrhető statisztikai összesítést lehet lehívni, amely bárki számára elérhető.

Idén egy MME saját márkás távcsövet is nyerhetnek azok, akik a kilenchetes számlálási időszakban legalább hat héten át szolgáltatnak adatot.

Az EU LIFE Nature alapja által a Közösen a természetért pályázat (LIFE NGO4GD/HU/000037) keretében támogatott Nagy téli madárles egyike az MME TermészetLesen elnevezésű programjának, amelynek célja a lakosság bevonása a madarak és más állatok megfigyelésébe.

A téli akció mellett márciustól újra indul a tavaszi időszakban megfigyelhető állatokra kialakított adatgyűjtés, a Tavaszi természetles, továbbá a fecskéket és gólyákat leltárba vevő két felület, a Fecskeles és Gólyales is. Már fogadja az adatokat az új TOTEM adatbázis is, amely a különböző okból elpusztult, vadon élő gerinces állatok adatainak gyűjtésére szolgál.

Elolvasom a cikket