Varsó gyorsan teljesíteni szeretné a helyreállítási terv mérföldköveit

MH/MTI
2023. december 20. szerda. 19:54
Frissítve: 2023. december 20. 20:00

Az átláthatóságért és értékekért felelős uniós biztos és EB-alelnök a sajtókonferencia előtt megbeszélést folytatott Bodnarral. Az igazságügyi miniszter örömének adott hangot, hogy Jourovával együtt „azon problémák megoldása érdekében cselekedhet, amelyek az utóbbi években keletkeztek” Lengyelországban.

„Arra törekszünk, hogy minél gyorsabban egészében teljesítsük a mérföldköveket, és megvalósítsuk az általunk vállalt kötelezettségeket” – jelentette ki Bodnar.

Jourová felidézte: az EB 2017 decemberében (a korábbi, a Jog és Igazságosság által vezetett kormány idején) az uniós alapszerződések 7. cikke szerinti eljárást indította el Varsóban szemben, mivel Brüsszel „arra jutott, hogy Lengyelországban rendszerszintű fenyegetés áll fenn a jogállamiságra nézve”. Elmondta: Donald Tusk új lengyel kormányfő múlt heti brüsszeli látogatása során megvitatta ezt az ügyet, valamint a mérföldkövek témáját is.

Elégedettségét fejezte ki, hogy az új kormány „radikális irányváltást akar”, és együttműködni szándékozik az EB-vel a helyzet javítása érdekében.

Bodnarral megállapodtak arról, hogy a cél a 7. cikkely szerinti eljárás lezárása, „ehhez viszont időre van szükség, nem hetek kérdése” – jelentette ki a biztos. Hozzátette: reményei szerint ez a szándék az EB jelenlegi hivatali időszaka végéig teljesülhet.

A helyreállítási tervnek az igazságügyet érintő mérföldköveiről Jourová elmondta: a kormány dönti el, mily módon akarja ezeket teljesíteni, a témát megvitatta Bodnarral. „Az EB-nek most két hónap áll rendelkezésére, hogy kiértékelje a miniszter új javaslatait” – közölte a biztos.

Az uniós helyreállítási terv Lengyelország esetében összesen 25,3 milliárd euró értékű vissza nem térítendő támogatást, és 34,5 milliárd eurós kölcsön lehívását teszi lehetővé.

Elolvasom a cikket