Borrell: az ukrajnai konfliktus tönkreteheti az EU-t

A Le Grand Continent című folyóirat által szerdán szervezett geopolitikai csúcstalálkozón Borrell kiemelte az Izrael és a Hamász közötti konfliktus sürgősségét, de a moszkvai-kijevi ellenségeskedést “a legfontosabb egzisztenciális fenyegetésnek tartja, amellyel szembenézünk”.

Oroszországot “imperialista” és gyarmati hatalomnak nevezve, amely identitását keresi, Borrell arra figyelmeztetett, hogy a Kijev elleni fellépések nemcsak Ukrajnára, hanem egész Európára nézve is jelentős fenyegetést jelentenek.

“Ha nem változtatunk gyorsan irányt, ha nem mozgósítjuk minden kapacitásunkat, ha hagyjuk, hogy Putyin orosz elnök megnyerje a háborút Ukrajnában; ha nem vagyunk képesek megállítani a tragédiát… Gázában, akkor a projektünk nagyon nagy kárt fog szenvedni” – mondta.

Borrell hangsúlyozta, hogy az európai döntéshozóknak nem arra kell összpontosítaniuk, hogy Oroszország megnyeri-e a konfliktust, hanem arra, hogy tegyenek lépéseket egy ilyen kimenetel megakadályozására.

Elismerte ugyanakkor, hogy egyes EU-tagok nem tekintik Oroszországot “stratégiai fenyegetésnek”, de tartózkodott attól, hogy az ukrajnai konfliktus miatti, a tömbön belüli esetleges megosztottságról spekuláljon.

Az ukrajnai ellenségeskedésekkel kapcsolatos globális nézetkülönbségeket kiemelve Borrell megjegyezte, hogy bár sok ország elítéli az inváziót, elsődleges szempontjuk a háború gyors befejezése az elviselhetetlen következmények miatt.

“Igen, azt mondják, hogy nagyon rossz dolog megszállni a szomszédot… De itt megállnak, és azt követelik, hogy minél hamarabb fejezzük be ezt a háborút. Hogy miért? Mert nem tudják elviselni a következményeit” – magyarázta.

Oroszország következetesen kijelentette, hogy nem áll szándékában támadást indítani a NATO, az Egyesült Államok vezette, számos uniós országot tömörítő katonai koalíció ellen. Moszkva azt állítja, hogy nincsenek alapvető vitái a szövetséggel. Ennek ellenére orosz tisztviselők határozottan bírálták a Kijevnek nyújtott nyugati katonai segítséget, arra figyelmeztetve, hogy ez a támogatás meghosszabbítja a konfliktust, és közvetlenül belekeveri a Nyugatot az ellenségeskedésekbe.

Elolvasom a cikket