Elfelejthetik az inzulint a cukorbetegek?

MH/MTI
2023. december 22. péntek. 4:04

A kutatók olyan inzulintermelő, bőr alá ültethető implantátumot fejlesztettek ki, amely akár képes lehet visszafordítani a cukorbetegséget. Az érintetteknél ráadásul valószínűleg nem lesz szükség kilökődést gátló gyógyszerre sem – számolt be az Interesting Engineering a Massachusetts Institute of Technology kutatásának eredményeiről – írja a Házipatika.

Több százezer inzulintermelő sejt van benne

A kutatásban részt vevő mérnökök olyan új beültethető eszközt fejlesztettek ki, amely segíthet az érintettek vércukorszintjének szabályozásában anélkül, hogy gyakori inzulininjekciókra lenne szükségük. Az implantátum, amely több százezer inzulintermelő sejtet tartalmaz, azok életben tartásához beépített oxigéngenerátorral is rendelkezik. Bár egyelőre csak egereken tesztelték, a szakemberek szerint az eszköz teljesebbé teszi majd a cukorbetegek életét. Az egereken ugyanis annak beültetése után legalább egy hónapig normális vércukorszintet mértek.

A cukorbetegség, más néven diabétesz egy szénhidrát-anyagcserezavar, azon belül a glükóz feldolgozási zavara. Két fő típusa van, az egyik a döntően életmódbeli tényezőkre visszavezethető 2-es típusú diabétesz, a másik a gyerekkoriként is emlegetett, autoimmun okok miatt kialakuló 1-es típusú diabétesz. Ennél a típusnál immunrendszeri okok miatt károsodnak a hasnyálmirigy inzulintermelő béta-sejtjei, emiatt van szükség annak pótlására.

Elolvasom a cikket